Provozuje:
Juris Real Estate

Ústavní soud se zastal klientů devel. společnosti ve sporu o pokutu.

ÚS se dnes zastal klientů developerské společnosti v komplikovaném sporu o smluvní pokutu za zpoždění stavby. O pokutě musí znovu rozhodnout Městský soud v Praze. Původně se postavil na stranu developerů.

Ústavní soud se zastal klientů devel. společnosti ve sporu o pokutu.

autor. JURIS REAL

ÚS se dnes zastal klientů developerské společnosti v komplikovaném sporu o smluvní pokutu za zpoždění stavby. O pokutě musí znovu rozhodnout Městský soud v Praze. Původně se postavil na stranu developerů.

Podstatou sporu je to, zda musí smlouva o smlouvě budoucí obsahovat přesné určení toho, kolik metrů čtverečních společných prostor bude náležet jednotlivým obyvatelům domu.

Podle ÚS často nelze takový požadavek splnit, pokud dům ještě nestojí.

Na smlouvy proto nelze klást příliš přísné či formalistické požadavky.

Klienti v květnu 2007 uzavřeli se společností Aripuana smlouvu o smlouvě budoucí, která upravovala koupi bytové jednotky v tehdy teprve budovaném domě.

Spolu s bytem měli klienti získat také spoluvlastnický podíl na společných částech bytového domu vypočítaný podle podlahových ploch bytů. Přesná metráž ale ve smlouvě stanovena nebyla.

Smlouva současně obsahovala pokutu pro případ zpoždění projektu, které kvůli archeologickému průzkumu a dalším okolnostem skutečně nastalo.

Klienti proto podali k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 žalobu a domáhali se smluvní pokuty 79.500 korun. Obvodní soud žalobě vyhověl.

Firma se ale odvolala a před Městským soudem v Praze nově začala tvrdit, že smlouva o smlouvě budoucí je od počátku (ex tunc) neplatná kvůli neurčitosti vymezení společných částí budovy.

Závazek, že se vlastník bytu stane spoluvlastníkem společných částí domu podle poměru podlahové plochy jednotek k celkové ploše, je podle Městského soudu v Praze nedostatečný.

Následkem je prý absolutní neplatnost smlouvy včetně ujednání o smluvní pokutě. Ústavní soudci ale takový výklad označili za nesprávný.

Justice prý musí především respektovat vůli smluvních stran a neposuzovat smlouvy příliš formalisticky.

"Městský soud upřednostnil ryze jazykový výklad, aniž by respektoval úmysl smluvních stran, který byl zcela zjevný," řekl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Poukaz na neurčitost smluv mohl být ze strany developera procesní taktikou, naznačil ÚS. Firma totiž s argumentem přišla až v odvolacím řízení, téměř pět let po uzavření smlouvy. "Městský soud měl zvážit, zda se ze strany žalované (společnosti Aripuana) nejednalo o výkon práva v rozporu s dobrými mravy, respektive o zneužití práva," uvedl Šimíček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»