Provozuje:
Juris Real Estate

Ústavní soud dal šanci na vyšší finanční náhradu za vyvlastněné pozemky.

Ústavní soud dal manželům Gregůrkovým ze Zlínska šanci na vyšší náhradu za pozemky vyvlastněné kvůli budování obchvatu Otrokovic. Původně měli od ŘSD dostat pouze tzv. úřední cenu, přičemž tržní hodnota byla více než sedminásobná.

Ústavní soud dal šanci na vyšší finanční náhradu za vyvlastněné pozemky.

autor. JURIS REAL

Ústavní soud dal manželům Gregůrkovým ze Zlínska šanci na vyšší náhradu za pozemky vyvlastněné kvůli budování obchvatu Otrokovic. Původně měli od Ředitelství silnic a dálnic dostat pouze tzv. úřední cenu, přičemž tržní hodnota byla více než sedminásobná.

Ústavní soudci zrušili rozsudky Nejvyššího soudu i Vrchního soudu v Olomouci. Právě k olomouckému soudu se kauza nyní vrátí.

Spor se táhne řadu let, pozemky jsou už zastavěné. Jejich původní spolumajitel Pavel Gregůrek dnešní rozhodnutí ÚS přivítal. Podle advokáta Gregůrkových Václava Hochmanna by do konce roku mohl kauzu znovu projednat vrchní soud. Upozornil však na to, že se spor může dále protáhnout, pokud posléze některá ze stran opět využije mimořádné opravné prostředky, tedy dovolání k Nejvyššímu soudu nebo ústavní stížnost. Úřady o vyvlastnění rozhodly před více než deseti lety. ŘSD mělo manželům zaplatit pouze úřední cenu vypočtenou podle předpisů platných od 80. let minulého století, která činila 1,5 milionu. Gregůrkovi se začali soudit. Podle znaleckého posudku však měly pozemky tržní hodnotu 11,1 milionu korun. Krajský soud v Brně Gregůrkovým ve snaze o spravedlivé narovnání přiznal tržní cenu, odvolací i Nejvyšší soud ale s poukazem na právní úpravu platnou v okamžiku vyvlastnění rozhodly o nižší náhradě.

Český právní řád teprve od roku 2006 výslovně umožňuje přiznávat při vyvlastnění takzvanou cenu obvyklou v daném místě a čase.

Náhrada se ale podle ústavních soudců mohla přiblížit skutečné hodnotě i před rokem 2006.

Soudy měly možnost vyložit zákon tak, aby vlastník dostal přiměřenou a spravedlivou náhradu, tak jak to původně udělal krajský soud.

ÚS v nálezu odkázal i na judikaturu evropských soudů a mezinárodní závazky ČR.

Dnešní nález ÚS již nepomůže lidem, kteří před lety na rozdíl od Gregůrkových akceptovali při vyvlastnění úřední cenu a nebránili se u soudů. Vyšší náhradu už získat nemohou. Nález se totiž netýká pravomocně skončených sporů. "Platí pouze pro ty věci, které jsou ještě nerozhodnuté," uvedl soudce zpravodaj Jiří Zemánek.

Vyvlastňování kvůli veřejně prospěšným stavbám představuje dlouhodobě kontroverzní politickou i legislativní otázku. Právní úprava se opakovaně měnila.

V současnosti má stát problémy s výkupem pozemků v místech budoucích silnic a dálnic.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v únoru řekl, že stát musí obnovit svou schopnost stavět.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»