Provozuje:
Juris Real Estate

Úrokové sazby hypotečních úvěrů stouply v září na letošní maximum.

Průměrná úroková sazba hypoték v září stoupla o 0,15 bodu na 2,57 procenta a je nejvyšší od začátku letošního roku. Toto zjištění vyplývá z indexu společnosti Broker Consulting.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů stouply v září na letošní maximum.

autor. JURIS REAL, Broker Consulting a ČTK

Průměrná úroková sazba hypoték v září stoupla o 0,15 bodu na 2,57 procenta a je nejvyšší od začátku letošního roku. Toto zjištění vyplývá z indexu společnosti Broker Consulting.

Tempo růstu už předčilo i očekávání mnoha odborníků, podle kterých by sazby u pětileté fixace mohly na konci roku vyšplhat nikoli ke třem, ale ke čtyřem procentům.

"Úrokové sazby hypoték jdou nahoru ještě rychleji, než jsme odhadovali. Je tedy pravděpodobné, že u fixace na pět let dosáhnou sazby tří procent už na konci října. Poslední, nejsilnější obchodní kvartál, tak bude pro klienty a hypoteční banky velmi složitý. Již v následujících dnech je třeba počítat se zvýšením sazeb u všech poskytovatelů hypoték o 0,4 až 0,7 procentního bodu. Je jasné, že hypoteční úvěry tak skokově podraží," uvedl hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

Jistotu ohledně pokračujícího zvyšování sazeb přineslo na sklonku září zasedání bankovní rady České národní banky, která skokově zvýšila základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. ČNB zvyšuje sazby v reakci na rychlý nárůst inflace a není vyloučeno, že je bude zvyšovat i v dalších měsících.

Otázkou je tedy o kolik. Inflační tlaky v české ekonomice jsou totiž velmi silné a nelze je označit za čistě "dovezené", jelikož do inflace stále více zasahují i domácí vlivy v podobě růstu mezd.

V případě sazeb čtyři procenta u pětiletých fixací očekává Novák zbrzdění hypotečního trhu či dokonce jeho úplné zastavení. Noví žadatelé o hypotéku se pak budou muset postupně adaptovat na nové podmínky a budou o to více zvažovat, zda si úvěr mohou dovolit. Sekundárním efektem nárůstu sazeb by pak podle Nováka mohlo být zklidnění situace na realitním trhu. Pro prodávající by mohlo být obtížnější nalézt pro své nemovitosti vhodné kupce, což by mohlo vést k zastavení růstu cen a případně i k mírné korekci.

"Dlouhodobým problémem nemovitostního trhu je ale pomalá výstavba, která se navíc může ještě zhoršit. Na vině je růst cen materiálů, kvůli němuž developeři nebudou schopni či ochotni postavit a následně prodat nemovitosti za nasmlouvané ceny. Taková situace ale paradoxně může ceny nemovitostí zafixovat nebo dokonce způsobit jejich zvýšení právě kvůli zdražení vstupních surovin,“ uzavřel Novák.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»