Provozuje:
Juris Real Estate

Úrokové sazby hypotečních úvěrů stouply v květnu počtvrté v řadě.

Úrokové sazby hypoték míří čtvrtý měsíc v řadě vzhůru. Toto zjištění vyplývá z výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, podle kterého v květnu vzrostly průměrné sazby na 2,15 procenta z dubnových 2,12 pct.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů stouply v květnu počtvrté v řadě.

autor. JURIS REAL, ČTK

Úrokové sazby hypoték míří čtvrtý měsíc v řadě vzhůru. Toto zjištění vyplývá z výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, podle kterého v květnu vzrostly průměrné sazby na 2,15 procenta z dubnových 2,12 pct.

Hranici dvou procent překročily v březnu.

Experti očekávají, že ke konci roku se sazby mohou vyšplhat až ke třem procentům. V důsledku rostoucích cen nemovitostí současně roste i průměrná cena hypotéky, která aktuálně dosahuje 2,925.582 Kč. Před dvěma lety přitom byla o 30 procent níže.

Pro letošní rok odborníci očekávají minimálně dvojí zvyšování úrokových sazeb České národní banky.

"V první vlně očekáváme zvýšení o 0,15 až o 0,25 procentního bodu. O prázdninách by se tak dosažitelná úroková sazba pro běžného klienta mohla pohybovat v rozmezí 2,3 až 2,6 procenta v závislosti na doplňkových službách. Ve druhé vlně se pak sazby u hypoték s pětiletou fixací mohou ke konci roku blížit hranici tří procent,“ odhadl hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

K první úpravě základních úrokových sazeb může podle něj dojít po červnovém zasedání bankovní rady ČNB. Toto zvýšení se záhy promítne i do sazeb u firemních a hypotečních úvěrů.

Důvodem zvyšování základních sazeb je jednoznačně obava z dalšího růstu inflace, k níž přispívá zejména růst cen ropy na světových trzích a také problémy se sklizní u producentů ovoce a zeleniny, kteří se kvůli proticovidovým opatřením potýkají s nedostatkem zaměstnanců.

Žadatelům o hypotéku přidělává vrásky na čele také dramatické zdražování nemovitosti. Evropský statistický úřad Eurostat uvádí, že růst cen nemovitostí byl koncem loňského roku v ČR čtvrtý nejvyšší v celé EU.

"Za zdražováním nemovitostí v České republice lze vidět jak nepolevující vysokou poptávku po nemovitostech k vlastnímu bydlení či na investici, nedostatečnou a zdlouhavou výstavbu, ale také rostoucí ceny prací a stavebních materiálů. Na druhou stranu se domnívám, že pokud strmě nenaroste turistický ruch, mohly by se ceny na trhu s nájemním bydlením stabilizovat. Vlastníci nemovitostí by tak mohli akceptovat třeba i nižší nájemné výměnou za dlouhodobé kvalitní nájemníky," uvedl ředitel OK POINTu na pražském Žižkově Michal Koubek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»