Provozuje:
Juris Real Estate

Úroda chmele bude zřejmě nižší než loni.

Kvalita je ale dobrá.

Úroda chmele bude zřejmě nižší než loni.

autor. JURIS REAL

Kvalita je ale dobrá.

Úroda chmele bude kvůli trvalému suchu zřejmě o něco nižší než loni, kdy průměrný hektarový výnos činil 1,37 tuny. Chmelnic je ale meziročně o 81 hektarů více, přibylo jich v souvislosti s rostoucí poptávkou po této plodině.

Kvalita hlávek je podle prvních rozborů dobrá. Sklizeň vypukla ve všech oblastech včetně žatecké, kde se pěstuje žatecký poloraný červeňák.

Podobně jako žně tak i sklizeň chmele začala v předstihu. Obvykle traktory s brigádníky vjíždí do chmelnic až po svátku Vavřince 10. srpna.

"Letos odstartovaly práce v rekordním čase. Podle prvních odhadů nějaký propad úrody bude, ale zatím nejsme schopni říci, jak velký," uvedl Kovařík. Vliv na úrodu má dlouhotrvající sucho, nedostatek vláhy po celou vegetační sezonu, horké noci a dny. Na druhou stranu se pěstitelům vyhnuly pohromy v podobě rozsáhlého krupobití nebo větrných smrští.

Přes sucho je kvalita chmele podle Kovaříka dobrá. "První rozbory vypadají průměrně a co se týče obsahu alfy (hořkých látek), tak to nevypadá zle," sdělil tajemník svazu.

Chmel sklízí letos brigádníci z 5 026 hektarů, což je podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského o 81 hektarů více než před rokem. Zvětšení ploch odpovídá růstu poptávky po chmelu.

Vliv na tento trend mají podle Kovaříka mimo jiné minipivovary, které používají při výrobě piva více chmele než velké pivovarnické koncerny.

Z celé sklizně v tuzemsku zůstává v tuzemsku zhruba 20 procent, zbytek míří na export. Za celou Českou republiku byla loni úroda 6 797 tun chmele, což lze hodnotit jako mírně nadprůměrný ročník.

Největším problémem oboru zůstává podle pěstitelů nedostatek pracovníků. Brigádníky na jarní a letní práce na chmelnicích si musí družstva sjednávat s velkým předstihem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»