Provozuje:
Juris Real Estate

Úřady práce poskytly od roku 2016 asi 1 160 dávek na kauci za byt.

Úřady práce poskytly od roku 2016 zhruba 1 160 mimořádných dávek, díky nimž mohli lidé z ubytoven či jiného nestandardního bydlení zaplatit kauci a pronajmout si běžný byt.

Úřady práce poskytly od roku 2016 asi 1 160 dávek na kauci za byt.

autor. JURIS REAL

Úřady práce poskytly od roku 2016 zhruba 1 160 mimořádných dávek, díky nimž mohli lidé z ubytoven či jiného nestandardního bydlení zaplatit kauci a pronajmout si běžný byt.

Skoro 560 dalších žádostí o dávku k získání bytu úředníci zamítli.

Toto zjištění vyplývá z výroční zprávy vládní agentury pro sociální začleňování.

Agentura zahájila svou činnost v březnu 2008. Funguje jako jeden z odborů úřadu vlády. Zaměřuje se na boj s chudobou.

Loni spolupracovala se 60 obcemi, městy či mikroregiony, v nichž se nacházelo přes 230 tzv. vyloučených lokalit.

Podle analýzy, kterou si před několika lety nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí, chudinských ulic, činžovních domů či problematických čtvrtí v tuzemsku přibývá.

Zatímco v roce 2006 jich byly asi tři stovky, v roce 2014 kolem 600.

Podle výroční zprávy o stavu romské menšiny za loňský rok v sociálním vyloučení žila polovina Romů, podle odhadů tedy asi 120.000 dětí a dospělých.

Agentura ve své zprávě uvádí, že loni se ve spolupráci s obcemi a městy zaměřovala hlavně na sociální bydlení, zvýšení kapacity krizového bydlení a služeb na pomoc potřebným či na systém obsazování obecních a městských bytů. Dalšími tématy bylo vzdělávání, zaměstnávání, zdraví či sociální práce.

S přidělováním dávky mimořádné okamžité pomoci na úhradu kauce počítá vládní strategie boje proti sociálnímu vyloučení. Podle ní se od roku 2016 do konce roku 2020 má do běžných bytů z ubytoven a dalšího nestandardního bydlení přestěhovat 6 000 domácností.

Předloni úřady práce vyplatily 545 dávek mimořádné okamžité pomoci na zaplacení kauce. Celkem 265 dalších žádostí ale zamítly.

V minulém roce příspěvek získalo 475 domácností, 222 neuspělo. Letos zatím podle agentury dostalo finanční prostředky na kauci od státu 137 žadatelů, 69 dalším úředníci nevyhověli. Nejvyšší počet vyplacených mimořádných dávek existuje v metropoli, nejvíc zamítnutých žádostí je v Moravskoslezském kraji.

Dávka na kauci může dosáhnout až dvojnásobku obvyklého nájemného v daném místě. Před přidělením úřady práce hodnotí, jaké dávky a jak dlouho žadatel pobírá, kde žije či kolikrát se stěhoval. Jestliže v minulosti už občan peníze na kauci získal a teď o ně usiluje znovu, hraje roli i to, proč mu nájem skončil.

Agentura účinnost dávek posuzovala, a to u 768 vyplacených příspěvků od počátku roku 2016 do loňského května. Podle zjištění si víc než čtyři pětiny domácností z ubytoven, které se díky mimořádné dávce na kauci a vybavení mohly přestěhovat do běžného bytu, bydlení po roce udržely. Téměř pětina se pak obešla bez dávek na bydlení.

Vláda Andreje Babiše (ANO) se v programovém prohlášení zavázala, že připraví zákon o sociálním bydlení. V kapitole o bytové politice stojí, že právní norma bude řešit potřeby lidí v nouzi a na okraji společnosti, vytvoří podmínky pro obce a s nájemci sociálních bytů budou pracovat sociální pracovníci. Premiér Babiš před nedávnem konstatoval, že samostatný právní předpis nevznikne a vláda se soustředí na program stavby bytů. Zástupci organizací na pomoc lidem v nouzi to kritizují. Vyzvali premiéra, aby kabinet požadovaný zákon předložil.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»