Provozuje:
Juris Real Estate

Úprava nájemního bydlení ve světle nového občanského zákoníku

Nový občanský zákoník (NOZ), který má být účinný od ledna příštího roku, významně ovlivní i nájmy bytů a domů. Dotkne se statisíců lidí.

Úprava nájemního bydlení ve světle nového občanského zákoníku

autor. JURIS REAL

Nový občanský zákoník (NOZ), který má být účinný od ledna příštího roku, významně ovlivní i nájmy bytů a domů. Dotkne se statisíců lidí.

Nájemné se už dnes – po skončení regulace – sjednává dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Nedohodnou-li se obě strany, civilní soud rozhodne o výši nájemného, které je v místě a čase obvyklé.

NOZ rovněž staví na dohodě stran, např. si mohou ujednat každoroční zvyšování nájemného. Neujednají-li si smluvní strany zvyšování nájmů ani to, že se měnit nebudou, pronajímatel může navrhnout jednou ročně zvýšení nájemného až do výše obvyklé v daném místě. Podmínkou ale je, že navržené zvýšení – spolu se zvýšením, ke kterému došlo v posledních třech letech – nebude celkově vyšší než dvacet procent. Jestliže zvýšení, které dovoluje zákon, nájemce odmítne, pronajímatel se může obrátit na soud. Ten už ale nebude vázán limitem 20 % a může nájem zvýšit až na místně obvyklou úroveň.

Z intemporálních (přechodných) ustanovení NOZ ovšem plyne, že se limit 20 procent neuplatní ani v případě, když k poslednímu zvýšení nájmů došlo na základě zákona o jednostranném zvýšení nájmů. V tomto případě bude mít pronajímatel právo požadovat, aby první zvýšení nájmu po skončení regulace nájmů dosáhlo až na úroveň místně obvyklého nájemného.

NOZ v zásadě zachovává princip, že nájemce může i bez souhlasu pronajímatele přijmout do své domácnosti vždy osobu blízkou, a jsou-li pro to důvody zřetele hodné, tak i jiné osoby, např. ty, které budou o něho pečovat. Rovněž i kohokoli z jiných osob – v tomto případě si ovšem pronajímatel může v nájemní smlouvě vyhradit, že k tomu bude zapotřebí jeho souhlas. I nadále trvá povinnost nájemce oznamovat pronajímateli změny v počtu osob v bytě. Podmínkou však již nebude sdělení jména, příjmení a data narození těchto osob.

NOZ zachovává i princip, že zemře-li nájemce a nejde o společný nájem bytu, přejde nájem na člena nájemcovy domácnosti, který v bytě žil ke dni smrti nájemce a nemá vlastní byt (potomek má přitom přednostní právo). Nové je to, že je-li členem domácnosti někdo jiný než nájemcův manžel, partner, rodič, sourozenec, zeť, snacha, dítě nebo vnuk, tak pronajímatel musí s přechodem nájmu souhlasit (dosud stačilo, že pronajímatel souhlasil s jejich předchozím bydlením v bytě). Přechod nájmu je – stejně jako dosud – omezen na max. dva roky. Výjimkou jsou senioři, kterým je v době přechodu nájmu 70 let a více, a také nezletilí. Pokud nebude nikdo oprávněný, na koho by nájem bytu přešel, pak bude nájem předmětem dědictví. V takovém případě ale mají jak pronajímatel, tak nájemcův dědic právo nájem vypovědět bez uvedení důvodů. Novinky ve výpovědi nájmu bytu významně posílí pravomoci pronajímatelů.

Např. už k žádné výpovědi nájmu ze strany pronajímatele nebude zapotřebí přivolení soudu (dosud je to zapotřebí u pěti výpovědních důvodů). Jestliže tedy nájemce s výpovědí nebude souhlasit, musí se sám obrátit na soud. O tom ho pronajímatel musí ve výpovědi poučit. Výpovědní lhůta je tříměsíční. Pronajímatel ovšem bude moci dát v některých případech okamžitou výpověď, což dosud vůbec nešlo. Bude to možné tehdy, pokud nájemce poruší svou povinnost zvlášť závažným způsobem.

Např. tehdy, když nezaplatí nájemné a náklady na služby za dobu aspoň tří měsíců, když poškodí byt nebo dům „závažným nebo nenapravitelným způsobem“ nebo způsobí jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám žijícím v domě či užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno. Ve všech těchto případech má pronajímatel právo požadovat, aby nájemce byt odevzdal bez zbytečného odkladu, nejpozději do měsíce po skončení nájmu. Podle NOZ pronajímatel už nebude při výpovědi nájmu povinen poskytnout náhradní byt, ubytování ani přístřeší. Dosud tato povinnost v několika málo případech ještě existuje.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»