Provozuje:
Juris Real Estate

Ukončený spor otevře Ostravě cestu k proměně lokality v centru města.

Management Ostravy zatím nemá představu o využití náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru města. S přípravou plánů na využití území hodlá radnice počkat, dokud nebude mít písemné vyhotovení rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Ukončený spor otevře Ostravě cestu k proměně lokality v centru města.

autor. JURIS REAL (s využitím Právní prostor)

Management Ostravy zatím nemá představu o využití náměstí Dr. Edvarda Beneše v centru města. S přípravou plánů na využití území hodlá radnice počkat, dokud nebude mít písemné vyhotovení rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Ten před několika dny zamítl dovolání developerské firmy Amádeus Real. Od Ostravy žádala přes 1,5 miliardy za údajně zmařenou investici do stavby multifunkčního areálu, který v místě plánovala vybudovat. Ukončený spor s developerem může otevřít cestu proměně lokality, sdělil ČTK náměstek primátora Radim Babinec (ANO). Společnost Amádeus Real se k rozhodnutí soudu zatím nechce vyjadřovat.

Polyfunkční komplex měl vzniknout na pozemcích na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Z projektu nakonec sešlo. Ostrava podle žaloby neposkytla firmě smluvenou součinnost. Rada městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nedala v klíčovém okamžiku souhlas s umístěním stavby. Nakonec společnost na město podala žalobu kvůli údajně zmařené investici. Okresní soud v Ostravě původně označil žalobu Amádeus Real za oprávněnou, chtěl rozhodnout ještě o výši náhrady. Zasáhl ale odvolací Krajský soud v Ostravě, který žalobu v říjnu 2017 zamítl. Společnost podala dovolání a stanovisko krajského soudu potvrdila i nejvyšší instance. "My jsme rozhodnutí Nejvyššího soudu dosud neobdrželi, proto se k němu nemůžeme vyjadřovat," řekl ČTK mediální zástupce společnosti Karel Samec.

"Rozsudek je pro město pozitivní v tom, že se mu v dané lokalitě uvolňují ruce v tom, co by tam jednou mohlo být. I požadovaná výše náhrady za takzvanou zmařenou investici by pro město byla velice nepříjemná. Nicméně v dané lokalitě město schválený konkrétní projekt nemá, a to i vzhledem k danému soudnímu sporu," uvedl Babinec. Odůvodnění zatím soud nezveřejnil, město na něj chce počkat chce před dalším postupem.

Podle mluvčí radnice Andrey Vojkovské patří pozemek městu. Zastupitelé loni v březnu rozhodli, že odstoupí od smlouvy o prodeji pozemků na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kterou město se společností Amádeus Real v minulosti uzavřelo. "Dnes je již fakticky nesporné, že pozemky nadále patří městu," konstatovala mluvčí. Připomněla, že důvodem k odstoupení od smlouvy bylo prodlení společnosti s úhradou kupní ceny. "Společnost byla dopředu před odstoupením města od kupní smlouvy upozorněna, že ve světle rozsudku Krajského soudu v Ostravě z roku 2017 byla kupní smlouva stále platná a společnost byla v dlouhodobém prodlení s úhradou kupní ceny," řekla mluvčí. Názor města a Krajského soudu v Ostravě podle ní nyní potvrdil Nejvyšší soud.

Pozemky na náměstí Dr. Beneše jsou v těsné blízkosti bývalého módního domu Ostravica-Textilia, který chátrá od roku 2000, kdy se v něm při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy. Historické objekty získal v roce 2007 Amádeus Real. Chtěl z nich udělat součást polyfunkčního obchodního komplexu. Po sporech s obvodem a městem historické budovy prodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»