Provozuje:
Juris Real Estate

Úhybné či zastírací manévry dlužníků vždy končí blamáží.

Média často informují o chybách soudních exekutorů a těžkých životních situacích dlužníků. Avšak méně pozornosti se věnuje tomu, jak se dlužníci snaží své povinnosti vyhnout.

Úhybné či zastírací manévry dlužníků vždy končí blamáží.

autor. Jakub Král

Média často informují o chybách soudních exekutorů a těžkých životních situacích dlužníků. Avšak méně pozornosti se věnuje tomu, jak se dlužníci snaží své povinnosti vyhnout.

Není jistě bez zajímavosti, že se v současnosti stává problematika finanční gramotnosti velmi často skloňovaným a diskutovaným tématem. Přestože většina z nás ví, že zadlužování a bezhlavé nakupování nepotřebných movitostí není tou správnou cestou, dál se mnozí nechávají strhnout nákupní horečkou sezónních výprodejů, slev a promo akcí. To, že si člověk pořídí věc, bez které se dá žít, zjišťuje bohužel teprve záhy. Pocit z nově pořízeného majetku převládá nad racionálním myšlením, a proto se člověk s nižší znalostí finančního vedení domácího rozpočtu mnohdy nechává přesvědčit poutavou inzercí nebo pouličním prodejcem k nákupu dalšího krámu na splátky. Avšak ani následně nařízená exekuce nemusí znamenat omezení domácnosti, jestliže k ní dotyčný přistupuje zodpovědně. Lidé jsou však různí a různé jsou i způsoby jednání s nimi. Zatímco se jedna skupina dlužníků snaží měsíční splátky držet na uzdě, ta druhá se pokouší neférově inovovat způsoby, jak se splácení exekuce vyhnout.

K těmto kouskům je nejčastěji motivuje zkušenost s předchozím exekučním řízením nebo rada kamaráda. Málokdo si však uvědomuje, že si tímto jednáním situaci spíše komplikuje a navyšuje náklady vzniklé v souvislosti s počtem právních úkonů, které byl exekutor pro úspěšné vymožení nucen provést. Celá řada dlužníků, zejména pak těch notorických, se v právní praxi pokouší aplikovat jeden nebo kombinaci několika úhybných manévrů, mezi které jsou nejčastěji řazeny skrývání se, účelové převádění majetku na známého či kamaráda, vybrání postižitelných peněz z účtů, ukrývání nabytého majetku, předstírání nemajetnosti, práce na černo, nepřebírání poštovních zásilek nebo nejčastěji změna trvalého pobytu. Lidé by si však měli být vědomi, že novela občanského soudního řádu mj. rozšiřuje možnost tzv. náhradního doručení fikcí, kdy i přes zřejmou vědomost o nedoručení písemnosti zákon pokládá písemnost za doručenou. Dochází tak k tomu zaprvé v případě, že adresát na uvedené adrese nebydlí nebo nemá schránku, ve druhém případě adresát na uvedené adrese sice bydlí, ale poštu si v úložní době nevyzvedl.

V prvním případě pošta vrátí zásilku odesílajícímu soudu nebo exekutorovi, u něhož se zásilka uloží a oznámení o uložení spolu s výzvou k vyzvednutí se vyvěsí na úřední desku. Po deseti dnech od uložení se zásilka považuje za doručenou. Ve druhém případě se po uplynutí úložní doby zásilka vhodí do poštovní schránky adresáta, aby se s ní měl možnost seznámit. Písemnosti neurčené do vlastních rukou se při nezastižení adresáta vhazují do poštovní schránky rovnou. Jestliže adresát na uvedené adrese nebydlí, vrátí se písemnost soudu, a ten ji vyvěsí na úřední desce, kdy desátým dnem po vyvěšení je doručena. Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že je posílena odpovědnost dlužníka za řádné doručování písemností, aby se již nemohl vyhýbat svým povinnostem.

Účelovým přihlášením trvalého pobytu na magistrát města nebo obce se dotyčný sám vědomě zbavuje možnosti dozvědět se včas o existenci nedoplatku a včas jej zaplatit, stejně tak se dlužník v postavení žalovaného předem zříká možnosti účastnit se soudního řízení. Domněnka, že tímto způsobem dlužník zamezí případné mobiliární exekuci u něj doma, je také mylná. Exekutorští vykonavatelé totiž neprovádějí soupis movitých věcí na magistrátu obce, kam se dlužník čerstvě přihlásil, ale v místě jeho skutečného pobytu. Jedná se o adresu, kterou zaměstnancům exekutora potvrdil soused, zaměstnanec obecního úřadu nebo např. poštovní doručovatel. Dlužníci si tak sami situaci komplikují, namísto dohodnutí splátkového kalendáře s kanceláří exekutora v rané fázi nařízené exekuce (s využitím Vrána, T. Úhybné manévry dlužníků. Komerční příloha Hospodářských novin-Řešení závazků a pohledávek, dne 30. 4. 2013, s. IV.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»