Provozuje:
Juris Real Estate

ÚS dal muži šanci na odškodnění za dům prodaný v dražbě.

Ústavní soud dal J. Královi "novou šanci" na náhradu škody za dům v Netolicích na Prachaticku, o který přišel v dražbě nařízené soudním exekutorem.

ÚS dal muži šanci na odškodnění za dům prodaný v dražbě.

autor. JURIS REAL

Ústavní soud dal J. Královi "novou šanci" na náhradu škody za dům v Netolicích na Prachaticku, o který přišel v dražbě nařízené soudním exekutorem.

Exekuce byla později zrušena jakožto neoprávněná, muž se totiž stal obětí podvodníka, který zfalšoval jeho podpis na směnce.

Dům ale zpět nezískal. Král proto požadoval od státu náhradu škody 1,93 milionu korun, ovšem justice mu v původním řízení nevyhověla.

Nyní musí znovu rozhodnout Městský soud v Praze.

Když se Král před lety ocitl v exekuci, podal návrh na její odložení. Okresní soud v Prachaticích o návrhu na odložení nijak nerozhodl, a tak exekutor mohl nemovitost v dražbě prodat za 1,07 milionu korun. Odhadní cena tehdy činila 1,6 milionu, a tržní cena dokonce tři miliony korun. ÚS v roce 2009 označil exekuci za neoprávněnou. Muž podal žalobu na stát podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Příčinu škody spatřoval v nesprávném úředním postupu v exekučním řízení vedeném u prachatického soudu. Od exekutora sice dostal zpět peníze utržené při dražbě domu, požadoval však ještě 1,93 milionu jako rozdíl mezi prodejní a tržní cenou nemovitosti. Obvodní soud pro Prahu 2 mužově žalobě vyhověl a jako náhradu škody mu přiznal alespoň 1,25 milionu plus úroky. Městský soud ale jakožto odvolací instance verdikt změnil a rozhodl, že v podstatě žádná škoda, za kterou by byl stát odpovědný, nevznikla. Muž prý sice pozbyl vlastnické právo k nemovitosti, ale obdržel výtěžek dražby, tedy přiměřenou náhradu v penězích.

Podle ústavních soudců ale nelze výtěžek dražby brát jako obvyklou cenu. Takový výklad prý zcela pomíjí reálné fungování trhu s nemovitostmi. Cena v dražbách v exekučním řízení bývá obvykle nižší než odhadní nebo tržní cena. V Králově případě nový majitel získal dům, aniž se někdo pokusil jeho nabídku překonat, tedy zcela bez licitace. "ÚS jasně konstatoval, že obvyklá cena v sobě musí zahrnovat tržní vlivy," řekl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Verdikt ÚS musí městský soud zohlednit při novém rozhodování o mužově žalobě.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»