Provozuje:
Juris Real Estate

ÚOHS povolil změnu majitele společnosti RPG Byty.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, které patří více než 43.000 bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. Rozhodnutí je pravomocné, sdělil ČTK tiskový mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

ÚOHS povolil změnu majitele společnosti RPG Byty.

autor. JURIS REAL

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, které patří více než 43.000 bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji. Rozhodnutí je pravomocné, sdělil ČTK tiskový mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

RPG Byty přebírá lucemburská společnost. Kdo ji ovládá, ÚOHS neuvedl.

Předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, které se prodeji bytů snaží zabránit, Roman Macháček řekl, že jsou rychlým rozhodnutím velmi překvapeni a že podle nich ÚOHS nemohl transakci v tak krátkém termínu prověřit.

ÚOHS posuzoval oblast pronájmu rezidenčních nemovitostí, pronájmu nebytových prostor a poskytování služeb správy nemovitostí.

K lucemburské firmě, která RPG Byty přebírá, úřad uvedl, že tato firma "je součástí podnikatelské skupiny, která na území České republiky působí z výše identifikovaných oblastí pouze v oblasti pronájmu nebytových prostor". "Menšinovým partnerem v akviziční struktuře bez možnosti kontroly a manažerem investice je společnost Round Hill Capital LLC, která v České republice zatím nepůsobila," uvedl Švanda. Dodal, že bližší informace budou k dispozici ve veřejné verzi rozhodnutí, která bude po nabytí právní moci a odstranění údajů obsahujících obchodní tajemství publikována na webu ÚOHS. To může ale trvat i několik měsíců.

S transakcí byla dosud spojována mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital. Podle serveru Echo24.cz je ale konečné vlastnictví Round Hill Capital v rozporu s oznámením ÚOHS.

Většinovým nabyvatelem firem RPG Byty a RPG Služby je podle serveru velká americká investiční poradenská skupina Blackstone, s níž Zdeněk Bakala, který RPG Byty dosud spoluvlastnil, v minulosti spolupracoval.

"My jsme ÚOHS vysloveně upozornili na to, že má být velmi obezřetný, protože není jasné, kdo je vlastně konečným nabyvatelem toho bytového fondu RPG Byty," řekl Macháček. Sdružení nájemníků je podle něj rychlým rozhodnutím ÚOHS velmi překvapeno. "Myslíme si, že tu transakci nemohl v takto krátkém termínu prověřit a zjistit, kdo jsou koneční nabyvatelé toho bytového fondu," řekl Macháček. Transakce podle sdružení může souviset se soudním jednáním týkajícím se privatizace OKD, při níž údajně vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy korun. "Hlavním účelem transakce podle nás může být snaha ukrýt ten majetek, prostě prodat to, zpeněžit ho, a tím znemožnit státu, aby se k tomu majetku v budoucnu dostal," řekl Macháček. Uvedl, že sdružení intenzivně pracuje na tom, aby byty jako jeden z hlavních výnosů pocházejících z trestné činnosti v souvislosti s privatizací OKD v roce 2004 byly obstaveny nebo zajištěny do té doby, než v procesu padne konečný verdikt.

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Nyní se prodává celá firma.

Prodej bytů kritizovali i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»