Provozuje:
Juris Real Estate

Tržby gastro podniků se loni propadly o 63 miliard Kč.

Ukázala analýza.

Tržby gastro podniků se loni propadly o 63 miliard Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ukázala analýza.

Tržby gastronomických zařízení se loni kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím vládním opatřením podle analýzy společnosti Dotykačka propadly o 63 miliard Kč z předloňských 195 miliard korun.

Každý čtvrtý podnik tak může skončit. Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina českých gastronomických zařízení, to uvedla v tiskové zprávě.

Obrat stravovacích podniků podle Dotykačky meziročně klesl o 32 procent. Protiepidemická nařízení nejcitelněji zasáhla diskotéky, kluby a další zařízení orientovaná na noční život, tržby jim v porovnání s rokem 2019 klesly o 61 procent. V případě hospod Dotykačka zaznamenala propad o 44 pct. Nejlépe krizi zvládly kavárny a bistra.

"Tyto podniky do určité míry i za normálních okolností fungují v režimu "take away". Za celý rok jejich tržby klesly jen o 15 procent," informoval ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Regionálně zaznamenaly největší propad podniky ve Zlínském kraji, kde dosáhly meziročně o 41 procent nižších tržeb. Podle Menclíka to souvisí s lokálním ohniskem koronaviru na Uherskohradišťsku.

obdobné je to podle něj i s Moravskoslezským a Olomouckým krajem, kde platily restrikce i v letních měsících. K nejslabším oblastem patřil také Karlovarský a Plzeňský kraj.

Důvodem byl úbytek zahraničních turistů, ale i to, že v Plzeňském kraji podle Menclíka převládají hospody, které patří k nejpostiženějším typům zařízení.

Regionálně se nejlépe dařilo podnikům na turisticky oblíbených místech Libereckého a Královéhradeckého kraje či ve vinařských oblastech na jižní Moravě.

Současnou situaci se nemusí podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera podařit překonat 25 procentům gastronomických zařízení.

"Třetinový pokles hodnoty trhu, k tomu vyhlídka na snižující se kompenzace a slabý nájezd tržeb v letošním roce bude znamenat odliv zhruba čtvrtiny provozovatelů a analogicky i stejného počtu zaměstnanců. Odvětví gastronomie nezachrání kompenzace, ale tržby. Proto je nyní zásadní, kdy dojde alespoň k částečnému rozvolnění a obnově provozu," řekl.

Restaurace, bary a kavárny musely být na jaře uzavřené od 14. března, od 11. května mohly pustit hosty na zahrádky, od 25. května vláda povolila i provoz vnitřních prostor. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, které trvalo do 2. prosince.

Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu zcela uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat pouze přes výdejní okna či rozvoz.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»