Provozuje:
Juris Real Estate

Tři pražské radnice požadují obnovení možnosti vykázat závadné osoby.

Vedení městských částí Praha 1, 2 a 5 chtějí obnovení zákonné možnosti obcí vykázat osoby opakovaně páchající přestupky ze svého území.

Tři pražské radnice požadují obnovení možnosti vykázat závadné osoby.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Vedení městských částí Praha 1, 2 a 5 chtějí obnovení zákonné možnosti obcí vykázat osoby opakovaně páchající přestupky ze svého území.

Je to podle nich nástroj, jak bojovat s narkomany a lidmi bez domova, kteří se opakovaně dopouštějí závadného chování. Vyjma toho požadují po Magistrátu hl. m. Prahy, aby pro tyto osoby budoval další centra nebo revidoval související vyhlášky.

Zástupci uvedených radnic podepsali v tomto smyslu dne 17. září 2021 společnou deklaraci.

Možnost samospráv vykázat ze svého území až na tři měsíce osoby, které opakovaně páchaly vybrané typy přestupků, platila mezi lety 2013 a 2017. Zanikla s novým zákonem č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, který nabyl účinnosti 1. července 2017. Její pokračování tehdy kritici označili za neústavní, některé obce naopak zrušení trestu kritizovaly. „Vypuštěním tohoto správního trestu došlo k tomu, že obce ztratily jakýkoliv účinný nástroj proti osobám, které opakovaně páchají na jejich území přestupky. Opakované ukládání pokut je zcela neúčinné,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová. Dodala, že zapojené městské části chtějí docílit toho, aby hlavní město, potažmo Svaz měst a obcí, hned po volbách podaly nové sněmovně návrh na obnovení zákazu pobytu.

Radnice Prahy 1 řeší velkou koncentraci narkomanů a lidí bez domova zejména ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží, Praha 5 pak na Andělu a u tramvajové zastávky U Zvonu, kde se nachází centrum pro drogově závislé. Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy a starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové by Magistrát hl. m. Prahy měl zajistit rozšíření počtu kontaktních míst. „Musíme vytvořit infrastrukturu nízkoprahové péče, abychom se o ty lidi dokázali společně postarat,“ řekl Petr Hejma.

Současné vedení magistrátu v tom podle nich nekoná. Deklarace, kterou zástupci tří radnic podepsali, obsahuje i řadu dalších bodů – např. požadavek na úpravu městských vyhlášek, zahrnující zákaz aktivního žebrání nebo injekční aplikace drog. Ta se podle něj nyní musí řeší přes přestupek o veřejném pohoršení, ale k tomu je nutné najít tři svědky, kteří se cítili pohoršeni, což je v praxi nereálné. V deklaraci je zmíněn např. také vznik jednotného informačního systému klientů nestátních neziskových organizací, zamezení zneužívání substituční léčby drogově závislými, větší zapojení městských částí do přípravy koncepčních dokumentů nebo posílení aktivity strážníků a policistů v rizikových lokalitách.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»