Provozuje:
Juris Real Estate

Trh s nemovitostmi ve střední Evropě a nízká inflace zvýhodňují země CE4.

Nízká míra inflace a pozitivní předpovědi vývoje HDP prospívají výkonu vyspělejších kancelářských trhů v regionu střední a východní Evropy. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti Colliers International.

Trh s nemovitostmi ve střední Evropě a nízká inflace zvýhodňují země CE4.

autor. JURIS REAL

Nízká míra inflace a pozitivní předpovědi vývoje HDP prospívají výkonu vyspělejších kancelářských trhů v regionu střední a východní Evropy. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti Colliers International.

Damian Harrington, regionální ředitel výzkumu pro východní Evropu Colliers International řekl: „Zaměřili jsme se na to, jaký bude mít nová inflační éra vliv na komerční nemovitosti. Zatímco návratnost investic do nemovitostí nemusí reflektovat inflaci, další makroekonomické ukazatele, jako je HDP, jsou rozhodující hnací silou růstu poptávky na trhu.“ Trhy střední a východní Evropy – Polsko, Maďarsko, Česká republika a Slovensko – souhrnně označované jako CE4, budou mít pravděpodobně, v širším vztahu k inflaci a vývoji hospodářského růstu, největší prospěch z tohoto vývoje a stanou se pro celou řadu investorů prioritními trhy. Ve střednědobém horizontu se očekává, že inflace v EU zůstane i nadále utlumená, zatímco HDP bude pomalu růst ke dvěma procentům. HDP v zemích CE4 by v příštích pěti letech mělo růst průměrně o tři procenta ročně, zatímco v Německu, se kterým jsou tyto země úzce propojeny díky integraci do tamního dodavatelského řetězce, je očekávaný průměrný roční nárůst HDP okolo jednoho procenta.

V příštích pěti letech by tak v zemích CE4 měl být vyšší růst HDP a nižší inflace než v Evropské unii jako celku, což by mělo vytvořit ideální podmínky pro nárůst objemu investic do regionu. Čistá absorpce kancelářských prostor na trzích CE4 začala v posledních letech mnohem více souviset s vývojem HDP, i když s mírným zpožděním. Proto by se prognózy růstu HDP měly projevit do pozitivního růstu poptávky po kancelářských prostorách i v příštích pěti letech, i když růst bude mírnější, než naznačily historické sazby. Na návratnost vložených investic nemá vliv pouze HDP, důležitou roli hrají také nájemní indexace a délka pronájmu.

„V naší analýze jsme se zaměřili na prvotřídní kancelářské nemovitosti v zemích CE4. Při idexaci nájemného na dobu tří až pěti let k roční inflaci jsme zjistili, že v případě kombinace krátkodobých pronájmů s klesajícím nebo stagnujícím tržním nájemným dochází k výraznému poklesu pozitivního vlivu indexace na návratnost nájemného. Samozřejmě ne všechny kancelářské nemovitosti jsou pronajímány na stejné období, některé jsou na kratší dobu, jiné na delší, až 7 – 10 let,“ komentuje Damian Harrington. Tržnímu nájemnému hrozí odchýlení od očištěné inflace zejména kvůli rovnováze nabídky a poptávky na daném trhu. V režimu stabilního růstu poptávky se rozhodujícím prvkem rovnováhy stává nabídková strana, jelikož výrazný přebytek nové výstavby může poškodit stabilní obsazenost a návratnost investic. Efektivní management proto bude zásadní nejen pro zajištění pozitivní návratnosti, ale také pro řízení růstu investičního obratu prostřednictvím poskytování moderního kancelářského produktu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Při nových vykopávkách v Pompejích byly objeveny udivující umělecké fresky.

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Více»

Vila Preciosa se stala kulturní památkou.

Karlovarská Vila Preciosa, která je součástí honosné vilové kolonie označované jako Westend, je památkově chráněná. Jde o druhou vyhlášenou kulturní památku v Karlovarském kraji v tomto roce. Více»

Všechny články a aktuality »»