Provozuje:
Juris Real Estate

Trh s hypotečními úvěry mírně klesá.

Méně se totiž refinancuje.

Trh s hypotečními úvěry mírně klesá.

autor. JURIS REAL

Méně se totiž refinancuje.

První pololetí letošního roku bylo na hypotečním trhu ve srovnání se stejným obdobím roku loňského o něco slabší. Celková produkce klesla o necelých 5,5 %. Příčinou je dle odborníků z Gepard Finance pokles refinancování. Naopak primární trh hypoték stále roste. Během prvního pololetí letošního roku došlo na hypotečním trhu meziročně k mírnému poklesu. I při rekordně nízkých úrokových sazbách tak trh zaznamenal propad o 5,45 %. V konkrétních číslech se objem sjednaných hypotečních úvěrů snížil ze 71,79 miliard korun za první pololetí roku 2013 na 67,87 miliard korun v letošním prvním pololetí.

Nejedná se však o nic fatálního a příčinu navíc nelze hledat v klesajícím zájmu o nákup nových nemovitostí. „Hlavní příčinou není pokles primárního trhu hypoték na koupi, výstavbu či rekonstrukci nemovitosti. Díky stále příznivým cenám nemovitostí, které rostou řádově jen o jednotky procent, se v porovnání s pololetím roku 2013 i nadále zvyšuje počet zájemců o financování nemovitosti hypotékou,“ uvádí Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance. Pravou příčinu propadu hypotečního trhu v letošním pololetí je úbytek podílu refinancovaných hypoték. „Pokles refinancovaných hypoték má dva zásadní důvody. Jednak se vzhledem k nízkému počtu sjednaných hypoték v roce 2009 snížila základna pro refinancování, za druhé se výrazným způsobem projevila snaha bank udržet klienty v portfoliu,“ upozorňuje Jan Kruntorád. „V důsledku těchto faktorů nyní významný podíl klientů ze své banky neodchází, ale na další fixační období získá výhodnou úrokovou sazbu u stávající banky,“ dodává Jan Kruntorád, ze společnosti Gepard Finance, která je největším hypotečním makléřem na českém trhu.Trend růstu primárního trhu hypoték lze považovat za zdravý jev a současný výsledek hypotečního trhu je ve skutečnosti pozitivní, i přes celkově mírný pokles.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»