Provozuje:
Juris Real Estate

Trh rezidenčního developmentu letos dál poroste o deset procent.

Jen v metropoli se prodají byty za 27 miliard korun.

Trh rezidenčního developmentu letos dál poroste o deset procent.

autor. JURIS REAL

Jen v metropoli se prodají byty za 27 miliard korun.

Celý obor rezidenčního developmentu rostl v loňském roce téměř 15procentním tempem. Jen v Praze se prodaly byty zhruba za 22 miliard korun, v celé zemi pak řádově za 30 miliard korun. Vysoké tempo prodeje zůstane zachováno i letos, kdy trh i nadále potáhnou levné hypotéky a pozitivní vývoj české ekonomiky.

Prodej nových bytů by tak mohl vzrůst o deset procent z letošních 6 500 na zhruba 7 200, podobným tempem se zvednou také ceny. Trh rezidenčního developmentu v Praze by tak mohl vzrůst na 27 miliard korun.

Podle dostupných dat a odhadů společnosti Central Group, která je dlouhodobě největším rezidenčním developerem a investorem nové bytové výstavby v zemi, se loni jen v Praze prodalo zhruba 6 500 bytů v bytových domech.

Jde přitom o skutečný prodej již dokončených nebo rozestavěných bytů, nikoli o prodej projektů, na něž mnohdy ještě developeři nemají vydané ani územní rozhodnutí a kde není jasné, zda budou vůbec kdy postaveny.

Na zahajované výstavbě nových bytů v bytových domech, která je v podstatě výhradně realizována developery, se Praha podílí 60 procenty a lze předpokládat, že její podíl na prodeji je ještě vyšší, také cenová úroveň je v Praze vyšší než v regionech.

Ceny sice rostly, bydlení ale zůstalo i nadále nejdostupnější v novodobé historii.

Průměrná realizovaná cena nových bytů v metropoli se letos zvedla podle pololetních údajů ČSÚ o bezmála šest procent. Reálný růst cen letos prodávaných bytů byl ale asi ještě o něco vyšší. Průměrný nový byt v Praze stojí zhruba 3,5 milionu korun, v regionech je možné stejný byt pořídit výrazně levněji.

Podle statistik Central Group rostly ceny srovnatelných bytů o šest procent, celková cenová hladina nových bytů se však zvedla asi o 14 procent, a to vzhledem k zařazení mnohem většího počtu luxusnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje.

Růst cen nového bydlení ovlivňuje v první řadě zvýšení cen vstupních nákladů, především pak cen stavebních hmot a materiálů a v posledních letech také stavebních prací. Jejich zvyšování pociťují developeři již od druhé poloviny roku 2013, jedná se tedy o již dva roky trvající trend.

Zásoby projektů s povoleními se pomalu tenčí.

Ani developerská branže ale není bez obtíží. Nejvýrazněji ji vloni zasáhla neutěšená situace v oblasti legislativy, která způsobuje nezanedbatelné vícenáklady na inženýrské, projekční a architektonické práce.

V případě Central Group dosáhly jen za poslední rok 30 milionů korun. Došlo navíc k zastavení jakéhokoli povolování staveb v některých částech Prahy, a to představuje problém daleko podstatnější. Pro řadu především menších subjektů to může mít až likvidační charakter.

Ne každá developerská firma je totiž dostatečně kapitálově silná a může si v dnešní době dovolit nakupovat a přepracovávat již schválené projekty, kterých logicky na trhu ubývá.

Jen v Praze bylo podle statistik ČSÚ za tři čtvrtletí loňského roku zahájeno 3 033 bytů a lze tedy odhadovat, že do konce roku to bylo řádově 4 000 bytů, přitom prodej je o více než třetinu vyšší. Vyprodávají se již postavené zásoby bytů a dopředu se prodávají rozestavěné projekty.

Pokud ale půjde vývoj prodeje nadále obdobným tempem a zároveň nedojde k nastartování standardního povolování nových projektů, může brzy skutečně nastat doba, kdy nebude co stavět.

Letos se snad dočkáme dořešení pražské legislativy, trh i ceny dále porostou.

V letošním roce se snad již všichni dočkáme dořešení problémů s pražskou legislativou. Tak dlouhodobá a kapitálově náročná činnost, jakou development bezesporu je, se totiž bez jasných a dlouhodobě platných pravidel neobejde.

Mírně, v řádu jednotek procent, porostou opět průměrné realizované ceny srovnatelných bytů. Postupně se budou do statistik promítat velké i menší developerské projekty v centru a širším centru města, jejichž výstavba byla zahájena v loňském a letošním roce a které jsou dražší než výstavba na okraji metropole.

Celková cenová hladina prodávaných bytů tak opět vzroste zhruba o deset procent.

Prodej nových bytů nadále poroste, vzhledem k vysoké základně z letošního roku, ale již zřejmě pomaleji. Očekáváme, že v Praze se letos prodá řádově 7 200 rozestavěných nebo již dokončených bytů.

I letos přitom bude prostor pro zachování nízkých úrokových sazeb hypoték. Ekonomika roste, nezaměstnanost klesá, inflace je minimální, a to vše vede logicky k vyšší důvěře lidí v budoucnost a větší ochotě investovat do nového bydlení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»