Provozuje:
Juris Real Estate

Trh průmyslových nemovitostí v našem regionu ve znamení množství nových prostor.

Např. Varšava zaznamenala nejvyšší objem pololetní hrubé poptávky od roku 2012.

Trh průmyslových nemovitostí v našem regionu ve znamení množství nových prostor

autor. JURIS REAL

Např. Varšava zaznamenala nejvyšší objem pololetní hrubé poptávky od roku 2012.

Velký objem nově dodaných prostor na trhy v regionu střední a východní Evropy vytvořil příznivé podmínky pro nájemce. V první polovině letošního roku bylo ve výstavbě přibližně 2,48 milionu m2 nových průmyslových prostor. Z nejnovější zprávy společnosti Colliers International vyplývá, že přibližně 86 % z nich se nacházelo v Moskvě. Společnost Colliers International nedávno analyzovala průmyslové trhy ve vybraných městech střední a východní Evropy za první polovinu letošního roku. Konkrétně v Bělehradu, Bratislavě, Bukurešti, Budapešti, Kyjevě, Moskvě, Praze, Sofii, Varšavě, Záhřebu, Talinu, Rize a Vilniusu.

Damian Harrington, regionální ředitel výzkumu pro východní Evropu Colliers International, řekl: „V roce 2013 byla evidována vysoká poptávka po logistických a distribučních prostorách, mnohé trhy dosahovaly podobných objemů jako v předchozím roce.“ Přestože rok 2014 kvůli mírnému poklesu transakční aktivity oproti stejnému období loňského roku nezačal tak silně, podmínky se ve druhém čtvrtletí zlepšily a transakční aktivita se zvýšila na přibližně 1,29 milionu m2 průmyslových ploch, které byly během první poloviny roku 2014 buď pronajaty nebo prodány. V první polovině roku 2014 zaznamenala Varšava nejvyšší hrubou poptávku po prostorách během šestiměsíční periody od roku 2012 a v Budapešti bylo ve druhém čtvrtletí pronajato nebo prodáno přibližně 80 % objemu dosaženého za celý loňský rok. Také Praha zažila solidní start a pohybuje se mírně nad hodnotami loňského roku.

Podle zprávy Colliers International bylo v první polovině letošního roku ve výstavbě přibližně 2,48 milionu m2 nových prostor. Přibližně 86 % z tohoto objemu se nachází v Moskvě, následuje Pobaltí se 7 %, Varšava, Bratislava a Sofia se 3 % a Praha a Kyjev se 2 %. Během prvního pololetí bylo na trh dodáno 886 120 m2 průmyslových prostor, což je o více než 50 % více, než ve stejném období vloni. Poptávka nájemců v centralizovaných skladech v České republice, Polsku a nejnověji také v Maďarsku posiluje, a to zejména po prostorách na míru, nebo na základě expanze současných prostor. Rostoucí požadavky ze sektorů e-commerce, specializovaných dopravních a logistických operátorů a také automobilového sektoru se začaly projevovat na transakční aktivitě na mnohých z těchto trhů. Colliers očekává další strukturální změny a růst v tomto sektoru v celém regionu střední a východní Evropy.

Zpráva ukazuje, že regionální míra neobsazenosti je 7,4 %, což je o něco méně než v roce 2013, kdy regionální míra neobsazenosti činila 7,6 %. Navzdory velkému množství nově stavěných prostor neměl lokalizovaný růst na mnohých z těchto trhů na regionální míru neobsazenosti v první polovině roku významný dopad. Spekulativní výstavba zůstává i nadále konzervativní a její další rozvoj je podpořen především nájemci, kteří se předem zavazují k pronájmu nebo ke koupi. Zpráva zjistila, že deset ze třinácti trhů vykázalo v první polovině roku 2014 stabilní nebo klesající míru neobsazenosti.

Všechny trhy s výjimkou Rigy a Vilniusu zaznamenaly v porovnání se stejným obdobím loňského roku shodnou či o něco nižší úroveň nájemného prostor nejvyšší kategorie. Podobný trend byl zaznamenán i na trhu s velkými logistickými a distribučními prostory. V Bratislavě, Talinu a Vilniusu nájemné rostlo, zatímco na ostatních trzích bylo stabilní, nebo klesalo. Aktuální poptávka nájemců je silná a s velkým množstvím nově dodaných prostor v celém regionu rostou i možnosti pro nájemce a vlastníky. Podmínky pro nájemníky jsou příznivé a převis nabídky nad poptávkou se na některých trzích díky poklesu ceny rychle snižuje, což dokazuje i zvýšený objem poptávky ve druhém čtvrtletí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»