Provozuje:
Juris Real Estate

Teplo kvůli růstu cen paliv a povolenek zásadně zdraží, varuje svaz.

Největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let očekává Teplárenské sdružení ČR. Růst cen podle něj může být dvouciferný. Za vytápění bytu si tak lidé příští rok připlatí i několik tisíc korun.

Teplo kvůli růstu cen paliv a povolenek zásadně zdraží, varuje svaz.

autor. JURIS REAL, ČTK

Největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let očekává Teplárenské sdružení ČR. Růst cen podle něj může být dvouciferný. Za vytápění bytu si tak lidé příští rok připlatí i několik tisíc korun.

Důvodem je zdražování paliv a emisních povolenek. Některé teplárny budou kvůli vývoji na trhu zvyšovat ceny ještě před koncem letošního roku, většina od začátku ledna, uvedlo sdružení v tiskové zprávě. Výrobci a distributoři, kterých je ve sdružení 44, zásobují teplem přes 1,1 milionu domácností.

Většina tepláren na kalkulacích cen pro příští rok teď pracuje.

"Z vývoje cen energetických komodit a povolenek je ale evidentní, že nás čeká největší meziroční nárůst cen tepla za posledních 13 let. Dvouciferný nárůst ceny tepla v procentech nebude výjimkou, ale spíše pravidlem," prohlásil předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Největší nárůst ceny tepla čeká teplárny využívající zemní plyn. Významně menší, ale stále výrazný, bude nárůst cen tepla vyrobeného z uhlí, kde se zásadně projeví nárůst ceny povolenek a v případě černého uhlí také cena samotného paliva, sdělilo sdružení. Ceny zemního plynu vzrostly proti loňskému roku na čtyřnásobek, uvádí sdružení. Černé uhlí a povolenky, které si větší teplárny musí kupovat na každou vypuštěnou tunu emisí, zdražily meziročně o 100 procent.

"Pro vývoj cen tepla jednotlivých dodavatelů bude zásadní, jak se jim podařilo nakoupit paliva a povolenky. Teplárny obvykle nakupují část paliva i povolenek dopředu, ale nárůst cen je tak extrémní, že ani ti nejopatrnější se zvýšení ceny tepla nejspíš nevyhnou,“ konstatoval Drápela.

I teplárny, které mají dlouhodobé smlouvy na dodávky plynu za pevnou cenu, se však mohou dostat do složité situace.

"Jsou už první případy, kdy dodavatel plynu není schopen dostát svým závazkům a dlouhodobě nasmlouvané dodávky plynu ze dne na den ukončí," řekl Drápela. Teplárně v takovém případě nezbývá, než koupit plyn na trhu za několikanásobně vyšší cenu.

U tepláren, které si musí nakupovat povolenky, by růst cen tepla mohla zmírnit vláda. Podle nedávno schválené novely zákona o podporovaných zdrojích může výrobcům vrátit až tři čtvrtiny nákladů na povolenky.

"Senát doplnil přechodné ustanovení, že se tak může stát už za letošní rok," upozornil Drápela. Ministři by ale museli schválit nařízení stanovující, jaký podíl nákladů se bude vracet a zajistit notifikaci veřejné podpory u Evropské komise.

Výrobci a distributoři tepla zásobují teplem přes 1,1 milionu domácností, v nichž žijí tři miliony obyvatel. To je každá čtvrtá domácnost a skoro třetina obyvatel ČR.

Vedle toho teplárenské společnosti ve více než 125 městech a obcích, kde působí, zásobují teplem školní, zdravotnická, kulturní i sportovní zařízení, obchodní a administrativní centra, provozovny živnostníků i průmyslové podniky.

Na celkové dodávce tepla ze soustav zásobování teplem v ČR se členové sdružení podílejí zhruba dvěma třetinami.

Teplárny také vyrábějí množství elektřiny, které pokryje běžnou spotřebu všech domácností v ČR, většinu z toho v kombinované výrobě elektřiny a tepla.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»