Provozuje:
Juris Real Estate

Teplárny dodaly v zimě kvůli počasí méně tepla.

Lidé proto ušetří.

Teplárny dodaly v zimě kvůli počasí méně tepla.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Lidé proto ušetří.

Většina tepláren v tuzemsku dodala v uplynulé zimě kvůli počasí v meziroční komparaci méně tepla, řada občanů by tak měla v platbách za tepelnou energii ušetřit.

Toto zjištění vyplývá z vyjádření Teplárenského sdružení ČR a jednotlivých firem pro ČTK. Některé teplárny označují končící zimní období za nejhorší za poslední léta.

I když podle nich byla zima na první pohled tradičnější a se sněhem, teplotně byla nadprůměrná, což se projevilo i na dodávkách tepla.

"Domácnosti v následujících týdnech dostanou vyúčtování za teplo spotřebované v roce 2018 a nemusí se obávat zvýšených nákladů. Meziročně spotřeba tepla na vytápění a ohřev vody loni poklesla v rozmezí mezi šesti až osmi procenty. Většina domácností tak může při ročním vyúčtování nákladů za teplo za rok 2018 očekávat přeplatky v řádu až několika set korun," konstatoval ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Mluvčí sdružení Pavel Kaufmann doplnil, že obdobný pokles spotřeby zaznamenaly teplárny rovněž v porovnání zim 2017/2018 a 2018/2019. "Podle klimatické náročnosti je letošní průběh topného období od září do poloviny dubna v porovnání s minulým za stejné období zhruba o osm až deset procent teplejší podle lokalit," podotkl. Sdružení dodalo, že s velkou pravděpodobností bude letošní zima nejteplejší za posledních deset let.

Trend potvrzují i jednotlivé firmy. "Pokud srovnáme období září 2018 až březen 2019 se stejným obdobím loňského roku, tak již nyní můžeme konstatovat, že jsme zaznamenali vyšší teploty přibližně o 1,5 stupně Celsia. Tomu odpovídá i prodej tepla, který loňské výše nedosahuje ve Vsetíně přibližně o osm procent a v Uherském Hradišti o deset procent," uvedl Michal Chmela, předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín a jednatel společnosti CTZ dodávající teplo v Uherském Hradišti. Mírná zima poznamenala spotřebu tepla i v horských okresech Jeseník a Šumperk. Tamní domácnosti a firmy zásobuje tepelnou energií např. společnost Sateza. "Končící topnou sezonu z pohledu spotřeby tepla hodnotíme z dlouhodobého hlediska 20 let jako velmi podprůměrnou. Z krátkodobého, tedy za poslední tři roky, pak jako mírně podprůměrnou. Otázkou je, jestli se jedná o krátkodobý klimatický jev, nebo se jedná o trend změny v našem klimatickém pásmu," sdělil ředitel společnosti Roman Macek.

Podobně mluví i ředitel Karlovarské teplárenské a.s. Roman Miarka. "Jestli jsme si loni stěžovali, že byla špatná zima, tak letos to bylo dvojnásobně horší. Odběratelé ušetřili asi deset procent tepla," řekl ČTK. "Nemůžeme skončit v červených číslech, a tak je možné, že představenstvo bude jednat o možném zvýšení ceny tepla," dodal. Meziročně méně tepla pak dodal během uplynulé zimy také největší dodavatel tepla v metropoli, společnost Pražská teplárenská. Meziroční pokles činil o 8,5 procenta. "Průměrná úspora domácností za spotřebu tepelné energie v aktuální topné sezoně bude kolem 900 korun," uvedl mluvčí firmy Miroslav Štochl.

Teplárenské sdružení ČR už dříve sdělilo, že průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v České republice p.a. (ročně) spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů (GJ) tepla.

Podle Kaufmanna činí aktuálně průměrná cena tepla z uhlí v ČR zhruba 585 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 605 Kč/GJ. Průměrná roční platba domácností se tak pohybuje kolem 14.000 až 16.000 korun.

Podle šetření ČSÚ se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností zhruba šesti procenty.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»