Provozuje:
Juris Real Estate

Tajná spolupráce nevylučuje restituci pozemků prodaných státu.

Tajná spolupráce s bezpečnostními složkami komunistického režimu ještě automaticky neznamená, že se člověk nemohl při jednání se státními orgány ocitnout v tísni.

Tajná spolupráce nevylučuje restituci pozemků prodaných státu.

autor. JURIS REAL

Tajná spolupráce s bezpečnostními složkami komunistického režimu ještě automaticky neznamená, že se člověk nemohl při jednání se státními orgány ocitnout v tísni.

Ústavní soud dvěma usneseními potvrdil, že muž, kterého protistrana označovala za bývalého informátora, má nárok na pozemky v Praze-Nedvězí.

Muž u soudů úspěšně tvrdil, že pozemky musel státu v 80. letech minulého století prodat v tísni a za nápadně nevýhodných podmínek.

Jako protistrana vystupovalo u soudů město Praha s městskou částí Nedvězí. Právě jejich právník poukazoval na to, že muž údajně v letech 1958 až 1990 s přestávkami působil jako informátor a tajný spolupracovník bezpečnostních složek, což mu prý zajistilo privilegované postavení.

Těžko tak mohl naplnit podmínky zákona o půdě.

Ten umožňuje vydání nemovitostí, které přešly na stát nebo jinou právnickou osobu "v důsledku kupní smlouvy uzavřené v tísni za nápadně nevýhodných podmínek".

Ústavní soud stížnosti Prahy i městské části odmítl. Ve spisech prý neexistují důkazy pro to, že muž s bezpečnostními složkami aktivně spolupracoval způsobem, jímž by si zajistil privilegované postavení, které by skutečně údajnou tíseň zpochybňovalo.

"Není možné konstatovat, že samotné vedení vedlejšího účastníka v seznamu spolupracovníků bezpečnostních složek nedemokratického režimu bez dalšího vylučuje tíseň při uzavření předmětné kupní smlouvy," stojí v jednom ze dvou publikovaných usnesení ÚS.

Podle ústavních soudců justice provedla dostatečné dokazování. Ze spisu například vyplývá, že mužovi předci od roku 1783 vlastnili v Nedvězí u Říčan zemědělskou usedlost s rozsáhlými pozemky.

Hospodařili na nich až do roku 1952, kdy nemovitosti převzalo do užívání jednotné zemědělské družstvo. Mužův otec byl odsouzen, on sám odešel do pohraničí.

Soudy tak dospěly k závěru, že stát na rodinu vyvíjel dlouhodobý a nepřetržitý politický nátlak, který v letech 1982 a 1986 vyústil v odprodej pozemků státu za nejnižší možnou cenu.

Taktéž Nejvyšší soud nedávno uvedl, že pojem tísně ve smyslu zákona o půdě je nutné vykládat v širších souvislostech.

Politický nátlak v letech 1948 až 1989 prý nelze chápat jako jednorázový akt, ale rovněž jako dlouhodobý proces.

Jeho výsledkem bylo to, že vlastník učinil právní úkon, který by v právním státě neprovedl.

Pokud existoval dlouhodobý tlak na rodinu, případná evidence v seznamech spolupracovníků nemusí být relevantní okolností a nevylučuje automaticky tíseň při nakládání s majetkem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»