Provozuje:
Juris Real Estate

Sucho je patrné i na letokruzích stromů, jsou užší.

Sucho v posledních zhruba pěti letech v České republice je podle experta na dendrochronologii Josefa Kyncla zřejmé i na letokruzích stromů. Letokruhy jsou užší, stromy tak mají menší přírůstky.

Sucho je patrné i na letokruzích stromů, jsou užší.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Sucho v posledních zhruba pěti letech v České republice je podle experta na dendrochronologii Josefa Kyncla zřejmé i na letokruzích stromů. Letokruhy jsou užší, stromy tak mají menší přírůstky.

Dendrochronologie je datovací metoda založená na počítání přírůstků na kmenech stromů a sledování jejich změn v závislosti na změnách klimatu. Poměrně přesně tak lze určit např. stáří stromu, což využívají historikové, archeologové, klimatologové či pracovníci památkové péče. "Sucho v posledních pěti letech je pozorovatelné i na letokruzích stromů, jsou užší. A jsou užší nikoliv kvůli oteplování, ale právě kvůli suchu. Výrazné je to např. v doubravách na jižní Moravě, pozorovatelné je to však i jinde," informoval Kyncl. Např. u borovic jsou letokruhy podle něj užší asi o pětinu oproti stavu před deseti lety. Problémem je podle Kyncla především zásadní snížení hladiny spodní vody. "Trpět tím začíná právě i borovice, což je strom známý jako rezistentní proti suchu. Má hluboké kořeny, vodu si v hloubce obvykle dokáže najít, ale pokles hladiny spodní vody je tak výrazný, že tím začíná trpět i tento strom," uvedl.

Kyncl už dříve napsal knihu s názvem Letokruhy jako kalendář i záznamník: Zajímavosti z dendrochronologie, teď chystá materiály na přednášky a případně i druhou knihu, která by byla ještě podrobnější. Zkoumá např. dub v oboře Soutok, což je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají řeky Dyje, Morava a Kyjovka. Analyzuje vzorek dřeva získaný vrtáním. Ze vzorku je možné kromě stáří stromu určit například škodlivé události, které strom v průběhu jeho života zasáhly, třeba chroustí kalamitu. Kyncl už je v důchodu. Dříve pracoval v Botanickém ústavu Akademie věd. Za svůj život odebral stovky vzorků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»