Provozuje:
Juris Real Estate

Středočeský kraj poskytne sdružení 205 hektarů půdy v Milovicích.

Divokým koním v bývalém vojenském prostoru Milovice se v minulých dnech narodila první jarní hříbata. Jedno přišlo na svět na menší pastvině u Milovic a další na větší u Benátek nad Jizerou.

Středočeský kraj poskytne sdružení 205 hektarů půdy v Milovicích.

autor. JURIS REAL

Divokým koním v bývalém vojenském prostoru Milovice se v minulých dnech narodila první jarní hříbata. Jedno přišlo na svět na menší pastvině u Milovic a další na větší u Benátek nad Jizerou.

Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Rezervace pro velké kopytníky má celkovou rozlohu 240 hektarů, ochranáři žádali o další pozemky, aby nemuseli omezit počet zvířat.

Kraj ale zpřísní podmínky výpůjčky a nedá organizaci další dotace, sdělila novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Podle ředitele České krajiny Dalibora Dostála je poskytnutí pozemků prvním důležitým krokem k tomu, aby se stavy zvířat nemusely snižovat. Vyhráno podle něj zatím není, protože sdružení musí v krátkém období vyjednat dotace a stanoviska pro rozšíření projektu.

"Chtěl bych vedení Středočeského kraje za rozhodnutí poděkovat. Jsme velmi rádi, že krajští radní vyslyšeli naši prosbu," uvedl Dostál.

Ochranáři počátkem srpna oznámili, že kvůli odkladu plánovaného rozšíření rezervace budou muset utratit nebo přestěhovat desítky zvířat. Podle Dostála se toto riziko nyní výrazně snížilo. Poukázal ale na to, že organizace je stále v časové tísni.

"Musíme v rámci jednotek měsíců udělat to, co jsme u první etapy projektu zvládli za rok a půl. Bude záležet na konkrétních úřadech a konkrétních úřednících, jestli to půjde rychle, nebo jestli se ten proces někde zasekne," uvedl Dostál.

Na pozemcích jsou stáda divokých koní, praturů a zubrů. Hejtmanka předchozí jednání České krajiny označila za vydírání a její představitele vyzvala k omluvě. Dostál k tomu řekl, že by se zástupci kraje o věci ještě rád jednal. "Rada zpřísnila podmínky a přeje si mít pravidelný přehled o tom, co se na pozemku děje a jakým způsobem se plní původní cíl. Původním záměrem nebyl chov koní, ale obnova původních rostlin a živočichů," řekla Pokorná Jermanová.

Před uzavřením smlouvy musí podle kraje žadatel doložit plán udržitelnosti projektu, který podstoupí každých šest měsíců kontrolu. Takovou strategii chovu včetně regulace kraj žádal už v květnu, kdy půjčení pozemků rada kraje neschválila. Mezi podmínkami je např. zákaz stavebních úprav vyjma výstavby plotů bez povolení kraje.

Podle České krajiny je rozšíření rezervace schválené od roku 2016, krajští úředníci ale nestihli připravit příslušné smlouvy. Kraj pochybení odmítá, podle něj dosud neschválil pro Českou krajinu žádnou výpůjčku, která je navíc nenároková.

Hejtmanka připomněla, že v posledních čtyřech letech kraj poskytl České krajině dotace 6,7 milionu korun. Žádné další dotace od kraje už Česká krajina podle Pokorné Jermanové nedostane.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Podle ochranářů je to první místo na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků. Ochranáři od začátku spolupracují se Středočeským krajem. Ten před vznikem rezervace v roce 2015 slíbil, že poskytne své pozemky v bývalém vojenském prostoru Milovice. V té době je blokovala nájemní smlouva se společností Mladá RP, situace se ale vyřešila a pozemky jsou volné. Krajští radní projednali aktualizovanou žádost České krajiny o výpůjčku pozemků z roku 2016. Výpůjčka nebyla nikdy v minulosti ukotvena dlouhodobým smluvním závazkem. V minulosti kraj poskytl žadateli pouze krátkodobou výpůjčku 75 hektarů na dobu od 1. prosince 2017 do 27. února 2018 a tu posléze neprodloužil o dalších šest měsíců kvůli vleklé justiční kauze.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»