Provozuje:
Juris Real Estate

Středočeské radnice se již zbavily většiny panelových bytů.

Finanční náklady na jejich údržbu stále narůstají, a proto se města většiny z nich v posledních dvaceti letech zbavila. O život na sídlišti je přitom mezi zájemci o odkup bytu velký zájem.

Středočeské radnice se již zbavily většiny panelových bytů.

autor. JURIS REAL

Finanční náklady na jejich údržbu stále narůstají, a proto se města většiny z nich v posledních dvaceti letech zbavila. O život na sídlišti je přitom mezi zájemci o odkup bytu velký zájem.

Desítky panelových domů, stovky jednotlivých bytů, příjem z nájmů, ale současně i tisíce problémů jejich obyvatel, které musela řešit sama města. Již ne - tedy alespoň ne v takovém měřítku. Třeba Nymburk, Beroun nebo Mladá Boleslav již dávnou zprivatizovaly všechny panelové byty. A desítky milionů korun z prodeje bytů použily na další investice ve městě. Mělník si ponechal jen dva panelové domy. "Nacházejí se v nich tzv. startovací byty. Nájemcům se přidělují od roku 2011," sděluje mluvčí města Helena Vavřínová. Zrekonstruované budovy stojí město na soutoku Labe a Vltavy zhruba 300 tisíc ročně. To v Benešově jdou výdaje na paneláky do milionů. Město jich má 77. Loni je členové zastupitelstva plánovali prodat, ale neshodli se na základních podmínkách odkupu, a tak letošní investice přesáhnou třicet milionů korun. Nejčastěji jsou nutné rekonstrukce stoupaček, výtahů, střech, výměny oken nebo zateplení.

Zájemci o získání bytu do osobního vlastnictví by přitom byli. "Samozřejmě se lidé dívají na to, jaké investice by je v bytě čekaly. Když budou velké, budou mít velké úvěry a koupi se raději vyhnou. Jinak je ale panelový byt pro rodiny stále výhodný," hodnotí realitní makléř David Möhwald. Přestože již většina panelových domů na sídlištích patří privátním vlastníkům, revitalizace náměstí, uic, škol či školek zůstává na vedení měst. "Lidé tu žijí rádi. A že se o ně takto starají, je toho důkazem. Myslím, že co se týče životnosti, jsou sídliště za vodou," odhaduje historik Rostislav Švácha. Po roce 1989 se jim totiž předvídal brzký zánik - movitější lidé se z nich odstěhují a z objektů se stanou slumy. Ve středních Čechách to ale na jejich konec nevypadá. "Žadatelé o byt mnohonásobně převyšují počet volných bytů," tvrdí mluvčí Benešova Soňa Vanhoecke (s využitím Prošková, K. Rozprodáno. Radnice už se zbavily většiny paneláků. deník MF DNES - příloha střední Čechy, dne 6. 9. 2014, s. B 1.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»