Provozuje:
Juris Real Estate

Stoupající nezájem o profesi exekutora přináší problémy se znovuobsazením úřadů.

Problémy s obsazováním exekutorských úřadů po celém tuzemsku pokračují. Aktuálně bylo zrušeno výběrové řízení na uvolněný Exekutorský úřad Sokolov. Důvodem je nepřihlášení žádného zájemce.

Stoupající nezájem o profesi exekutora přináší problémy se znovuobsazením úřadů.

autor. JURIS REAL

Problémy s obsazováním exekutorských úřadů po celém tuzemsku pokračují. Aktuálně bylo zrušeno výběrové řízení na uvolněný Exekutorský úřad Sokolov. Důvodem je nepřihlášení žádného zájemce.

Podle Exekutorské komory České republiky je na vině přístup Ministerstva spravedlnosti, které komplikuje řádný chod exekutorských úřadů a snižuje tím výkon vymahatelnosti práva v ČR.

Příkladem je naposledy přijatá ministerská vyhláška o snížení tarifu pro exekutory nebo stále neexistující místní příslušnost (teritorialita) exekutorů.

Situace s obsazením exekutorského úřadu v Sokolově je podle Exekutorské komory České republiky obrazem aktuální situace v oboru, na který má negativní vliv politika Ministerstva spravedlnosti.

Do té patří například nedávné snížení tarifu pro exekutory nebo neexistence místní příslušnosti exekutorů.

„Obor se vinou přístupu Ministerstva spravedlnosti stává pro právníky neperspektivním. V konečném důsledku to bude znamenat rušení dalších exekutorských úřadů a dopad na kvalitu a výkon práce těch existujících. Situace v Sokolově je toho důkazem,“ konstatuje prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková.

Zatímco dříve se do výběrového řízení na obsazení úřadu přihlásili čtyři či více uchazečů, dnes je situace podle EK ČR zřetelně odlišná.

Z celkového počtu 23 výběrových řízení v letech 2013–2016 se přibližně v polovině případů nepřihlásil nikdo či pouze jeden uchazeč.

Je proto značný problém uvolněné úřady obsadit, protože zájemců o účast na výběrových řízeních je nedostatek a již teď EK ČR eviduje 22 dlouhodobě neobsazených úřadů.

Největší problém tak představuje zajištění kontinuity exekutorských úřadů a exekučních řízení.

Zásadní (často likvidační) vliv na soudní exekutory a jejich činnost bude mít např. zmíněné snížení tarifu vyhláškou Ministerstva spravedlnosti, která začne platit od 1. 4. 2017.

Proti jejímu přijetí se již Exekutorská komora postavila. Podle ní ministr spravedlnosti podepsal vyhlášku navzdory odborným připomínkám nejen Exekutorské komory, ostatních ministerstev, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a dalších orgánů, ale dokonce i navzdory kritice ze strany Pracovní komise Legislativní rady vlády pro hodnocení dopadů regulace (RIA).

Komora se obává, že tímto krokem dojde k výraznému zhoršení ekonomické situace exekutorů, která může vyústit až k znatelnému propadu ve vymahatelnosti práva v ČR. Exekutoři se v této věci chtějí obrátit stížností k Ústavnímu soudu.

Snížení odměn podle komory přinese další výrazný propad ve financování exekutorských úřadů za situace, kdy se již za současných podmínek řada z nich potýká s existenčními problémy. Mnoho exekutorů se tedy rozhodlo samo skončit a opuštěné úřady se nedaří obsazovat, jako je tomu aktuálně v Sokolově.

„Nepříznivý trend zavírání exekutorských úřadů pokračuje. Před pár dny rezignovali další dva exekutoři. V roce 2016 skončilo nebo svůj mandát složilo celkem 14 soudních exekutorů, přičemž v roce 2015 se jednalo jen o tři případy,“ zdůraznil Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR.

Výrazný dopad na situaci má také dlouhodobé otálení ministerstva s přijetím nové legislativy, která by zavedla místní příslušnost exekutorů.

„Místní příslušnost by přinesla systém, podle kterého budou exekutorům přidělovány případy náhodným výběrem, tedy bez ovlivnění zadavatelem exekuce,“ vysvětluje člen Exekutorské komory ČR Petr Polanský. Doplňuje, že místní příslušnost je základem právní úpravy exekučního řízení již takřka v celé Evropě.

„Posledním mohykánem, kde si exekutory k vydobývání svých nároků najímají a podmínky jejich práce diktují velkododavatelé exekucí (tedy správci či majitelé portfolií pohledávek), je, nepočítáme-li Albánii, naše Česká republika,“ doplňuje Petr Polanský.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»