Provozuje:
Juris Real Estate

Stavebniny mohou po prosincové stabilizaci v lednu opět bohužel zdražit.

Podnikatelé věří ve stabilitu cen stavebnin do konce prosince. Někteří po Novém roce přes nečitelnost trhu očekávají další zdražení materiálů.

Stavebniny mohou po prosincové stabilizaci v lednu opět bohužel zdražit.

autor. JURIS REAL, ČTK

Podnikatelé věří ve stabilitu cen stavebnin do konce prosince. Někteří po Novém roce přes nečitelnost trhu očekávají další zdražení materiálů.

Toto zjištění vyplývá z tiskové zprávy Svazu podnikatelů ve stavebnictví a výroků dodavatelů stavebnin, které má ČTK k dispozici.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza vidí předvídání dalšího vývoje jako velmi komplikované.

"Na stavebnictví, v tom nejširším slova smyslu, působí řada faktorů - cenami vstupních materiálů a energií počínaje a zatím neklesající poptávkou konče," uvedl Nouza.

"Z informací z trhu je patrné, že došlo k určitému uklidnění v oblasti růstu cen vstupních materiálů. Je důležité, jak se bude situace vyvíjet dál a jaké jsou důvody stagnace," doplnil.

Vlastník společnosti Stavospol stavebniny Pavel Žák souhlasí s přetrvávající stabilitou cen v prosinci, ale očekává zdražování po Novém roce. Nabádá proto potenciální zájemce o neodkládání nákupu stavebnin.

"Vše je sice dražší než na začátku letošního roku, ale současné ceny stavebního materiálu jsou výrazně levnější oproti částkám, které stavebníci utratí, pokud nakoupí až příští rok na jaře, kdy ceny vzrostou až o 20 procent. Tradiční zimní slevy výrobců pravděpodobně nebudou,“ prohlásil Žák.

Stavebníci se však potýkají nejen se zdražením, ale také s nedostatkem materiálu. Podle informací společnosti Stavospol bude řada letos objednaných komodit k dispozici až na jaře příštího roku.

"Někteří lidé odložili stavby nebo renovace, protože se prostě nevejdou do rozpočtu," sdělil Josef Hulín z firmy Zednikolomouc.cz.

Podle společnosti Stavospol avizují nejvyšší růst cen výrobci betonového zboží a všech produktů, které jsou vázány na cement.

"Cement bude v příštím roce výrazně dražší díky nárůstu cen energií, dopravy, emisních povolenek a nedostatku strusky. Ceny povolenek mohou ovlivnit cenu cementu i v průběhu příštího roku. Vysoké zdražení je avizováno také u zdících materiálů, tepelných izolací, sádrokartonu, kameniva,“ doplnil Žák.

Podle dat Českého statistického úřadu stavební produkce v říjnu reálně meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se proti loňskému říjnu zrychlila o 7,1 procenta.

Podle hlavní ekonoma BH Securities Štěpána Křečka také roste množství případů, kdy lidé kvůli růstu cen nemají dostatek peněz na dokončení rozestavěných rodinných domů a růst cen ve stavebnictví už nutí rodiny prodávat nedostavěné domy

Podle analytiků Hypoteční banky však zdražování není způsobeno pouze zdražováním stavebních prací a materiálů. Klíčovým pro pochopení růstu cen je i podíl investičních nákupů, který je poháněn obavami z inflace.

Ta v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta a byla o 1,1 pct. bodu vyšší, než odhadovala ČNB. Důvodem je výraznější zvýšení jádrové inflace a v jejím rámci růst nájemného.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»