Provozuje:
Juris Real Estate

Stavebnictví se pomalu ale jistě zvedá z krize.

Dodavatelé stavařů letos hlásí až dvouciferné růsty tržeb.

Stavebnictví se pomalu ale jistě zvedá z krize.

autor. JURIS REAL

Dodavatelé stavařů letos hlásí až dvouciferné růsty tržeb.

Firmám ve stavebnictví nejspíš začíná svítat na lepší časy. Firmy na počátku celého stavebního řetězce – dodavatelé omítek, osvětlení či strojů – totiž potvrzují, že ve srovnání s minulým rokem jim rostou tržby. A to vesměs v dvouciferných číslech. Např. tak divizi nadnárodní společnosti Philips – firmě Philips Lighting, která vyrábí a prodává vše od žárovek po systémy osvětlení v tunelech či parcích – zatím meziročně rostou tržby více než o deset procent.

"Mohu potvrdit jejich dvouciferný růst, přesné číslo ale sdělit nemohu,“ uvedl Boris Zupančič, marketingový manažer Philipsu. V příštím roce plánuje společnost udržet růst tržeb na úrovni do deseti procent, na víc prý v současnosti nejsou na trhu podmínky.

reklama. Podobně hovoří i Libor Táglicht, výkonný ředitel společnosti Ramirent. Růst poptávky od stavařů jeho firma, která se zabývá pronájmem strojů pro stavební práce, také zaznamenala. A odrazilo se to i ve vyšších tržbách. "Oproti loňskému roku budou naše tržby o deset až dvanáct procent vyšší," odhaduje. Hlasy z firem potvrzuje i ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Současně ale upozorňuje na to, že celé odvětví trápí problém velice nízkých cen, se kterými se společnosti zákazníkům musí "podbízet". Trh se totiž ani po pětileté recesi nevyčistil a podle posledních údajů nemají stavaři přibližně pro celou čtvrtinu svých výrobních kapacit dlouhodobě využití.

"Objem stavebních prací tak začal sice mírně růst, ale nabídka kapacit stále vysoce převyšuje poptávku. A to vytváří enormní tlak na ceny ve výběrových řízeních," uvádí Vacek. S tím jde ruku v ruce snaha stavebních společností přenášet tento tlak na své dodavatele. Podle průzkumu CEEC Research již někteří z nich ale nedokážou tvrdou konkurenci ustát a krachují. "Téměř u každé desáté zakázky měly stavební firmy problém s krachem některého ze svých důležitých a těžko nahraditelných subdodavatelů," tvrdí Vacek.

Že nových zakázek opravdu přibývá, potvrzují i statistiky ČSÚ. Rostou už tři čtvrtě roku za sebou, což je věc, kterou české stavebnictví nezažilo poslední tři roky. Zatím pomáhají hlavně veřejné zakázky, které po letech opět intenzivně rostou – za prvních sedm měsíců tohoto roku se jejich objem v meziročním srovnání navýšil o 45 procent. Společnosti, jako je například Skanska, si chválí investiční aktivitu státu zejména na železnici. "Těch projektů je nyní opravdu dostatek. Naopak silniční projekty bohužel stále nejsou. Za což může především nepřipravenost projektů a řada změn ve vedení Ředitelství silnic a dálnic," tvrdí Dan Ťok, statutární ředitel Skansky.

Dokládá to i čísly – za prvních osm měsíců letošního roku překonal objem nových zakázek jeho společnosti loňské období o pětatřicet procent. V soukromé sféře jsou podle Petra Dufka, ředitele makroekonomického výzkumu ČSOB, v současnosti pro stavaře příležitosti zejména ve výstavbě levných bytů. Především v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, kde se už realitní trh zřejmě odrazil ode dna. V tom, zda letošek už bude pro stavebnictví bodem zlomu, jsou všechny společnosti v podstatě zajedno. "Neřekl bych, že půjde o zvrat v pravém slova smyslu, letošek spíše vidím jako odraz ode dna. Nedojde tedy k žádným rychlým změnám, ale spíše můžeme čekat pomalý růst," tvrdí Ťok. Dodavatelé stavebních firem to vidí stejně. "Nějaký extra vysoký růst odvětví čekat nemůže," myslí si například Táglicht z Ramirentu. On sám ani nečeká, že by se stavebnictví někdy v dohledné budoucnosti vrátilo k růstům, které zažilo ve "zlatých" letech 2007 a 2008. Zejména v první polovině roku 2007 rostlo toto odvětví v meziročním srovnání i přes třicet procent.

"České stavebnictví by mohlo být spokojeno, pokud by se vrátilo na úroveň let 2004–2006, kdy ještě byl jeho růst zdravý. To, co následovalo v příštích dvou letech, totiž rozhodně zdravé nebylo," myslí si Zupančič z Philipsu. K tomu už čeští stavaři nemají daleko. Z údajů ČSÚ vyplývá, že loňská produkce stavebních firem zaostala za rokem 2004 jen o něco málo více než jedním procentem. Naopak na konjunkturní rok 2008 stále ztrácí téměř třetinu. Ale i podle ekonomů srovnání s rokem 2008 nedává smysl. "Bylo to velmi výjimečné období, kdy kromě masivní bytové výstavby probíhal boom dopravních staveb a komerčních nemovitostí, který už nebude možné zopakovat," říká Dufek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»