Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební zákon by měl být účinný od poloviny roku 2023.

Konstatovala Dostálová.

Stavební zákon by měl být účinný od poloviny roku 2023.

autor. JURIS REAL (Zdroj. ČTK)

Konstatovala Dostálová.

Nový stavební zákon, který má urychlit a zjednodušit povolování staveb, má být účinný od poloviny roku 2023. ČTK to sdělila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Platit by měl sice již od příštího roku, což je podle mnohých expertů příliš ambiciózní plán, řídit se jím však budou muset dotčené subjekty až po datu účinnosti.

Přechodná doba bude sloužit k tomu, aby se s ním stačily seznámit. Norma má řadu kritiků, podle nichž např. nahrává developerům a nechrání veřejné zájmy. Podle některých oponentů je protiústavní.

"Jde hlavně o to, aby byl zákon kvalitní. Po dohodě s panem premiérem Andrejem Babišem jsme prodloužili vypořádání připomínkového řízení o dva měsíce do konce letošního března, aby byl zákon co nejvíce konsenzuální. Nikdo ani nemusí strašit kolapsem povolování, právní předpis bude účinný od druhé poloviny roku 2023, aby bylo dost času na přenesení současného modelu do nezávislé soustavy stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem podřízeným vládě," sdělila pro ČTK Dostálová.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle některých analytiků v průběhu přípravy zákona slučovalo pojmy platnost a účinnost zákona. Proto se často objevovalo, že zákon má být od roku 2021 platný a současně účinný.

To však podle odborníků v případě tak složité právní normy není možné. Např. u občanského zákoníku to bylo zhruba dva roky.

Zákon je platný poté, co ho schválily Sněmovna a Senát, podepsal prezident republiky a byl uveřejněn ve Sbírce listin.

Řídit se jím je však nutné až po datu účinnosti. Přechodná doba slouží k tomu, aby se s ním dotčené subjekty stačily seznámit.

Nový stavební zákon má urychlit a zjednodušit povolování staveb. Podle MMR by se mělo povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku zkrátit na jeden rok.

Odborníci však upozorňují, že to jsou termíny pro větší projekty, povolování stavby např. rodinných domů je většinou mnohem kratší.

Návrh počítá s tím, že se územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) sloučí do jednotného povolovacího řízení.

Důležitou součástí je podle MMR digitalizace stavební agendy od územně plánovacích dokumentací přes digitální technickou mapu, projektové dokumentace staveb až po elektronický spis stavebních úřadů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»