Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební spoření přispívá k regeneraci bytového fondu v ČR.

Statistiky stavebních spořitelen potvrzují, že nejčastěji jsou peníze z úvěru ze stavebního spoření investovány do modernizace a údržby domu.

Stavební spoření přispívá k regeneraci bytového fondu v ČR.

autor. JURIS REAL

Statistiky stavebních spořitelen potvrzují, že nejčastěji jsou peníze z úvěru ze stavebního spoření investovány do modernizace a údržby domu.

V České republice je dle Svazu českých a moravských bytových družstev celkem 4.366.000 bytů, trvale obydlených je 3.826.000. Z toho se 56 % (2.160.000) nachází v bytových domech, 44 % pak v rodinných domech. Z bytových domů se pak jedná ze 45 procent o zděné domy, z 55 procent

o panelové domy. V letech 1958 až 1990 bylo postaveno cca 1,2 milionu panelových domů ve všech regionech České republiky. Většina z nich potřebuje v co nejbližší době rekonstruovat.

Nejčastěji potřebují panelové domy opravy či zateplení obvodového pláště, střechy, balkonů či lodžií a výměnu oken, v některých případech je potřeba opravit společné rozvody, vyměnit či modernizovat výtahy.

Statistiky stavebních spořitelen potvrzují, že nejčastěji jsou peníze z úvěru ze stavebního spoření investovány do modernizace a údržby domu, každý druhý úvěr směřoval na rekonstrukce a modernizace. „Mezi důvody rostoucího zájmu o úvěry ze stavebního spoření patří mimo jiné zastarávání bytového fondu a potřeba jeho rekonstrukce. Dále jde o snižování energetické náročnosti nemovitostí, na kterou jsou navázány státní dotační tituly,“ uvádí Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny.

Stav panelových domů – ČR

Odhad

Celkem 1 200 000 bytů

Po rekonstrukci 50 – 55 %, tj. 600 000 – 660 000 bytů

Počet panelových bytů před rekonstrukcí 560 000 – 600 000

Odhadované náklady nutné v příštích 10 letech 126 – 135 mld. Kč

Překlenovací úvěry bez zajištění nemovitostí

Na rekonstrukce a opravy nemovitostí jsou zpravidla vhodnější úvěry bez zajištění nemovitostí. Důvod není jen v administrativní náročnosti při zřizování zástavy (kdy je především třeba zajistit odhad ceny nemovitosti, vinkulovat její pojištění a zanést zástavní právo do katastru nemovitostí), ale také zpravidla v nižších částkách, v nichž se opravy pohybují. Výše překlenovacího úvěru se může pohybovat už od desítek korun, kdežto hypoteční úvěr lze standardně získat až od 300 tisíc korun.

Fixace úrokových sazeb

Dlouhodobá fixace úrokových sazeb na úvěry ze stavebního spoření patří k dalším přínosům a klient tak nenese riziko výkyvů úrokových sazeb. Stavební spořitelny v ČR mají odlišnou strukturu finančních zdrojů než například hypoteční banky, a mohou proto klientům nabídnout fixní sazbu až na období 20 let i déle.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»