Provozuje:
Juris Real Estate

Stavební firma začala s opravou části Sázavského kláštera.

Stavební firma převzala poutní areál svatého Prokopa v Sázavském klášteře, který rozsáhle stavebně a restaurátorsky obnoví. Opraveno bude mj. torzo gotického trojlodí s věží, které je dominantou areálu.

Stavební firma začala s opravou části Sázavského kláštera.

autor. JURIS REAL

Stavební firma převzala poutní areál svatého Prokopa v Sázavském klášteře, který rozsáhle stavebně a restaurátorsky obnoví. Opraveno bude mj. torzo gotického trojlodí s věží, které je dominantou areálu.

Kompletní stavební obnova čeká také barokní faru, barokní kostel a parter mezi těmito objekty. Rekonstrukce za 101 milionů korun potrvá dva roky, většinu nákladů uhradí evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Stavební ruch se nedotkne jižní části kláštera, která je ve správě Národního památkového ústavu a bude v ní zachován běžný provoz. Když budou návštěvníci a turisté přecházet na severní zahradu, tak asi budou do nějaké míry omezeni. Hlavně nebudou moci chodit do kostela svatého Prokopa a asi jim lešení ztíží výhled na gotické trojlodí. Stavební práce provede společnost Gema Art, která se restaurování památkových objektů věnuje dlouhodobě a sklízí za to ocenění. Samostatnou částí projektu jsou varhany, kde se má restaurovat varhanní skříň i stroj.

Stavební firma převzala 26. února 2019 poutní areál svatého Prokopa v Sázavském klášteře, který rozsáhle stavebně a restaurátorsky obnoví. Velkou neznámou pro stavebníky bude například krypta, překvapení na ně ale mohou čekat i v mladších objektech. Paradoxně v nejstarších částech je problémů méně než v těch novějších, protože ty nejstarší jsou dobře prozkoumané. V případě gotického trojlodí bude potřebné použít složitou technologii. Pískovec z místních lomů má totiž na povrchu krustu, pod níž kámen ztrácí pevnost a mění se na písek. Je důležité, abychom uchránili povrchovou část, která je z historického hlediska nejcennější.

Poutník Prokop založil v Sázavě na začátku 11. století družinu, kterou později kníže Oldřich povýšil na konvent řehole sv. Benedikta. V roce 1032 byly také postaveny první částečně soukromé klášterní budovy. Skoro tři čtvrtiny století v ní žili slovanští mniši, Sázava tehdy představovala jedinečné středisko staroslověnského písemnictví a liturgie. V roce 1096 se v klášteře usídlili pražští latinští mniši, nadále ale zůstal centrem duchovní i literární vzdělanosti a rozvoje uměleckých řemesel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»