Provozuje:
Juris Real Estate

Státní zástupkyně navrhla pro exekutora Višvádera za zpronevěru 12 let.

Nejpřísnější možný trest 12 let vězení navrhla žalobkyně pro bývalého exekutora Jozefa Višvádera za zpronevěru zhruba 66 milionů korun. Višváder se k většině skutků, které mu obžaloba klade za vinu, přiznal. Požaduje však trest nižší.

Státní zástupkyně navrhla pro exekutora Višvádera za zpronevěru 12 let.

autor. JURIS REAL

Nejpřísnější možný trest 12 let vězení navrhla žalobkyně pro bývalého exekutora Jozefa Višvádera za zpronevěru zhruba 66 milionů korun. Višváder se k většině skutků, které mu obžaloba klade za vinu, přiznal. Požaduje však trest nižší.

Pražský městský soud v případu rozhodne 23. června. Višváder si teď za zpronevěru a podvod v jiném případu odpykává 11,5 roku vězení.

Kauza, o které má soud rozhodnout, se týká období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorského úřadu Praha-západ.

Podle státní zástupkyně Jany Polanské při exekucích nedodržoval práva účastníků řízení a nevyplácel peníze, které vymohl u dlužníků (povinných).

Případ se týká 45 poškozených, kteří o finanční prostředky většinou přišli tak, že exekutor vymohl dlužnou částku, ale peníze jim neposlal na účet. Podle Polanské peníze použil pro vlastní potřebu. Někteří poškození přišli o tisíce, někteří o statisíce a někteří o miliony korun. Polanská v závěrečné řeči uvedla, že bylo v plném rozsahu prokázáno, že činy spáchal. Dokazují to výpovědi svědků a listinné důkazy. "Cítím se vinen u skutků, u kterých jsem se přiznal na počátku. Očekávám adekvátní trest," uvedl Višváder. Svojí vinu zpochybňuje u tří případů. Přiznání považuje za polehčující okolnost. Višváder si nyní odpykává 8,5 roku vězení za to, že zpronevěřil tzv. jistotu, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení - stavební firma Geosan Group. Ačkoliv si byl vědom toho, že jde o cizí peníze, převedl tuto hotovost v letech 2011 a 2012 z depozitního účtu Exekutorského úřadu Praha-západ na svůj privátní účet i na účty dalších lidí a společností. Peníze použil pro osobní potřebu a k úhradě vlastních obchodních aktivit a především dluhů. Předtím byl odsouzen k třem letům vězení za podvod. Oba tresty se mu tak sečetly. Višváder uvedl, že si zatím odpykal pět a čtvrt roku.

Exekutorská komora navrhovala Višváderovo odvolání z funkce v roce 2006 v souvislosti s jeho odsouzením za podvod. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale muže z úřadu neodvolal. Argumentoval tím, že Višváder spáchal trestný čin v době, kdy ještě nebyl soudním exekutorem. Podmíněný trest za podvod byl později přeměněn na nepodmíněný a na Višvádera byl vydán evropský zatykač. V březnu 2012 právníka zadrželi rumunští policisté při jeho pokusu o přechod hranice s Ukrajinou. Soudům později tvrdil, že neutíkal, ale jel si do ukrajinské banky vyřídit úvěr, díky kterému prý hodlal osmdesátimilionovou jistotu vrátit zpět na účet exekutorského úřadu. Višváderův případ se promítl i do legislativy. Od ledna 2013 exekuční řád totiž nově stanoví, že soudní exekutor musí vést vymožené prostředky odděleně od vlastních financí, a to na zvláštním účtu úschov. Toto opatření má zabránit smíšení exekutorových vlastních prostředků a peněz, které náležejí věřiteli či dlužníkovi.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»