Provozuje:
Juris Real Estate

Stát poskytne v příštím desetiletí desítky miliard na boj se suchem.

Stát plánuje v následujících deseti letech dát na propojování vodárenských soustav 24 miliard korun, sdělil na tiskové konferenci po jednání Národní koalice pro boj se suchem premiér Andrej Babiš (ANO).

Stát poskytne v příštím desetiletí desítky miliard na boj se suchem.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Stát plánuje v následujících deseti letech dát na propojování vodárenských soustav 24 miliard korun, sdělil na tiskové konferenci po jednání Národní koalice pro boj se suchem premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) budou peníze směřovat nejvíce do Středočeského a Jihočeského kraje. Na obnovu vodovodů pak věnuje stát šest miliard korun. Tyto projekty jsou zahrnuty v národním investičním plánu.

Dle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) bude možné další peníze čerpat z evropských fondů, dohromady se tak podle něj v České republice v následujícím desetiletí investuje do řešení vody 50 miliard korun.

"Konkrétně je v plánu např. vybudování přivaděče Praha - Kladno nebo posílení kapacity Východočeské vodárenské soustavy Náchod - Hradec Králové. Propojení vodárenských soustav pomůže se zásobováním vodou téměř pro tři miliony lidí," uvedl Toman.

Stát pak rovněž plánuje rozšířit skupinový vodovod Nýrsko - Klatovy další větví do Dobřan nebo propojit vodovody Liberec - Bílý Kostel nad Nisou - Hrádek nad Nisou.

"Pro naši vládu je voda a strategie řešení problémů s vodou to nejdůležitější, co máme na stole, poněvadž bez vody zkrátka není život," poznamenal Babiš.

Nyní je podle ministrů situace se suchem podstatně horší než vloni, prognóza srážek podle nich není příznivá.

Jak už dříve sdělilo ministerstvo zemědělství, spolu se státním podnikem Lesy ČR plánuje stát podpořit v následujících třech letech mj. rekonstrukci, obnovu, odbahnění nebo stavbu 1 215 rybníků nebo malých vodních nádrží.

Ministerstvo na to plánuje dát půl miliardy korun ročně. Podle něj jde o pokračování stávajících dotačních titulů, ale i nových. Žadatel bude moci dostat od státu na obnovu rybníku 80 procent z rozpočtu, zbytek bude z privátních peněz.

Ministerstvo zemědělství v posledních čtyřech letech vydalo na opatření proti suchu 29,4 miliardy korun, většinou z peněz Evropské unie. Pro futuro (do budoucna) plánuje investovat více peněz do zavlažování.

Loňský rok byl podle údajů z pražského Klementina nejteplejší od roku 1775, kdy tam začalo soustavné měření teplot. Průměrná teplota za rok 2018 dosáhla 12,8 stupně, což je o 3,2 stupně více než průměr za roky 1775 a 2014, tedy za více než dvě století.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) plánuje do 30. června vypsat novou dotační výzvu pro obce a města na nové vodovody a vodovodní přivaděče, v níž bude 500 milionů korun od Státního fondu životního prostředí.

Již nyní mohou žádat o finanční prostředky na nové zdroje pitné podzemní vody, i v tomto případě je k dispozici půl miliardy korun.

Na tiskové konferenci po jednání Národní koalice pro boj se suchem to sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Za poslední dva roky MŽP uskutečnilo více než 350 rychlých projektů na budování zdrojů pitné vody za 160 milionů korun, pro dalších zhruba 500 má úřad peníze.

"V současné době jsou vyčerpané peníze z národních i evropských zdrojů, které se týkají nových zdrojů vody, jakou jsou vodovody a vodovodní přivaděče. V nejbližší době na toto vypíšeme pro obce výzvu ve výši půl miliardy korun," řekl ČTK Brabec.

Současná výzva na zdroje podzemní pitné vody je určena na prohlubování stávajících studní a vrtů. "Dohromady máme v letošním roce z národních zdrojů miliardu korun, kterými můžeme pokrýt stovky obcí, kterým dochází voda nebo mají problém s kvalitou vody z podzemních a nadzemních vod," sdělil Brabec.

Za dva roky MŽP zrealizovalo takzvané rychloprojekty pro 350 obcí, především pro obce do jednoho tisíce obyvatel, které zajistily zdroje pitné vody pro takřka 170.000 obyvatel.

V boji proti suchu dále MŽP připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem vodohospodářským projekt pro umělou infiltraci vody, který by měl pomoci přírodě vsakovat vodu do nádrží v obdobích, kdy je vody dost.

Letos ministerstvo připravuje dva takové projekty. V příštích šesti až sedmi letech chce investovat zhruba dvě miliardy korun do výzkumu sucha.

Společně s ministerstvem zemědělství připravuje tzv. suchou novelu vodního zákona, která zahrnuje koncepčnější podporu státu krajům a obcím v boji proti suchu. Vládě by novela měla být předložena do konce května.

"Budeme se snažit zákon projednat co nejdříve. Možná požádáme Sněmovnu o zrychlené projednávání," konstatoval ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Stav zemědělského sucha v půdě do jednoho metru se za poslední týden díky dešti zmírnil a pomohl vegetaci, která začínala trpět nedostatkem vody. I přesto vypadá mapa České republiky stále nepříznivě.

Extrémním suchem, tedy nejhorším stupněm, trpí jen tři procenta území. Na stejné ploše je druhý nejhorší stupeň, tedy výjimečné sucho.

Stále se jedná o střední Moravu, část Moravskoslezského kraje a v menší míře již některé oblasti středních Čech a Poohří. Bez projevů sucha bylo v neděli deset procent území.

Deště však pomohly pouze povrchové vrstvě do 40 centimetrů, v hloubce od 40 centimetrů do jednoho metru zůstává situace silně nepříznivá de facto na celém území. Předpovědní modely dávají v dalších devíti dnech šanci na mírné zlepšení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»