Provozuje:
Juris Real Estate

Stát by měl podle vlastníků bytů postiženým krizí poskytnout příspěvek.

Stát by měl nájemcům, kteří kvůli koronavirové krizi nemohou platit nájemné, poskytnout příspěvek na bydlení. Vládní návrh na odložení splátek nájemného povede ke zneužívání.

Stát by měl podle vlastníků bytů postiženým krizí poskytnout příspěvek.

autor. JURIS REAL, ČTK

Stát by měl nájemcům, kteří kvůli koronavirové krizi nemohou platit nájemné, poskytnout příspěvek na bydlení. Vládní návrh na odložení splátek nájemného povede ke zneužívání.

V otevřeném dopise vládě, který má ČTK k dispozici, to uvedli zástupci šesti firem, které vlastní činžovní domy.

Podle nich dostatečnou ochranu poskytuje občanský zákoník. Lhůtu pro odklad nájemného požadují zkrátit o polovinu na tři měsíce.

Minulý týden schválila vláda návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není kvůli epidemii koronaviru schopen platit nájem. Dluh z nájemného bude moci splatit do konce května 2021.

"Předně chceme říct, že naším společným zájmem je, aby naši nájemníci přečkali toto období s co možná nejmenší újmou a jsme připraveni jim být podporou. Nikdo nic nezíská, když by se v důsledku této nastupující recese od nás odstěhovali. Jsme přesvědčení, že již stávající občanský zákoník poskytuje nájemci dostatečnou ochranu, a to tím, že při nezaplacení nájmu musí pronajímatel poskytnout přiměřenou lhůtu k nápravě," uvádí se v dopise. Navíc, i když je výpověď podána, faktické vystěhování podle vlastníků přichází nejdříve za šest až 12 měsíců. "Proto jsme přesvědčeni, že tímto legislativním návrhem dochází zejména k vytváření falešných očekávání, k pravděpodobnému zneužívání chronickými neplatiči a zejména k neúměrnému zásahu do vlastnického práva garantovaného Listinou základních práv a svobod," píšou dále majitelé.

Za daleko účinnější považují, aby stát poskytl lidem prokazatelně postiženým krizí zvýšenou dávku, příspěvek na bydlení. Uvedli, že v těchto individuálních případech jsou připraveni vyjít vstříc adekvátní slevou z nájmů, případně jiným opatřením, které nájemcům pomůže situaci překonat.

"Po zkušenostech z krize roku 2008/2009, kdy nezaměstnanost dosahovala dvouciferného čísla, se domníváme, že navržený předpis by měl být aktivován až v situaci, kdyby nezaměstnanost dosahovala této míry," napsali zástupci vlastníků.

Pokud vláda bude chtít návrh i nadále prosadit, navrhují vlastníci činžovních domů několik dílčích změn. Jednou je zkrácení lhůty pro odklad nájemného o tři měsíce na konec června. Důležité je podle nich také vložení podmínky, že oprávnění požádat o odklad splatnosti jsou pouze nájemci, kteří svou situaci prokazatelně a písemně zdůvodní. Dále požadují garanci vlády až do 80 procent za případné neuhrazené faktury ze strany oprávněných nájemců.

Společné prohlášení podepsali zástupci společností Residomo, CPI Byty, Luka Living, Zeitgeist Asset Management, Finep Key Consulting Estate a Czech Home Capital.

"Pokud skutečně nastane situace, že by někdo z nájemníků byl opatřeními poškozen, tak tam je ten zákon o pomoci naprosto v pořádku. Samozřejmě, neměl by být zneužíván. Měly by být využity možnosti, které momentálně u nás máme. To znamená, měly by fungovat dávky na bydlení podle zákona o státní sociální pomoci v hmotné nouzi a v odůvodněných případech by pomohl určitě stát jako společnost," sdělil ČTK předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»