Provozuje:
Juris Real Estate

Správní a soudní řízení zdržují v ČR výstavbu dopravní infrastruktury.

Dlouhotrvající správní řízení zdržují především dálniční stavby. Desítky silničních a železničních staveb v současnosti zdržují dlouhotrvající soudní a správní řízení.

Správní a soudní řízení zdržují v ČR výstavbu dopravní infrastruktury.

autor. JURIS REAL (s využitím Česká justice)

Dlouhotrvající správní řízení zdržují především dálniční stavby. Desítky silničních a železničních staveb v současnosti zdržují dlouhotrvající soudní a správní řízení.

Řada z nich trvá i několik let. Stavby komplikují především rozpory kolem stavebních a územních povolení, případně vyhodnocení ekologických dopadů staveb. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy.

Vlekoucí se správní řízení by měla urychlit novela zákona o urychlení dopravních staveb, k povolení bude potřeba méně podrobná dokumentace, úřady budou mít lhůty.

Dlouhotrvající správní řízení zdržují především dálniční stavby. Nejdéle se čeká na vydání nového územního rozhodnutí na úsek silnice I/12 Běchovice-Úvaly, a to zhruba osm let. Stavba územní rozhodnutí získala již v roce 2009, v roce 2011 však bylo stavebním úřadem vráceno k novému projednání a dosud nebylo vydáno nové. Přes tři roky se čeká na dokončení územního řízení u obchvatu Mikulova na D52. Vlekoucí se územní řízení pak komplikuje stavbu několika úseků na D35. Desítky měsíců se pak čeká u několika železničních staveb.

Právě příprava staveb nejvíce komplikuje stavbu dálnic a silnic v České republice. Zatímco v sousedním Německu trvá přípravná fáze kolem sedmi let, v tuzemsku je to více než deset let. Urychlit přípravnou fázi by měla připravovaná novela. Ta by podle návrhu ministerstva měla umožnit povolení stavby v jediném řízení s méně podrobnou dokumentací. Úřady tak budou potřebovat méně závazných stanovisek a souhlasů, které jsou nutné pro realizaci staveb.

Další novinkou by byly kauce za každé odvolání v povolovacích řízeních. Ministerstvo tím plánuje zamezit zneužívání námitek, které často zdržují celou přípravu i déle než o rok. Stát chce také pro úřady stanovit lhůtu pro vydání závazného stanoviska potřebných při povolování staveb do 30 dnů, u komplikovaných případů pak do 60 dnů. V případě nevydání stanoviska ve lhůtě by pak řízení počítalo s uplatněním fikce souhlasu. Zrychlit by mělo i vyvlastňování pozemků. Územní řízení by mohl usnadnit také nový územní rozvojový plán, který bude podrobnější než současné nástroje územního rozvoje.

Dopravní stavby zdržují i soudní spory. Déle než tři roky se táhnou soudní řízení kvůli sporům o vydané územní rozhodnutí na D3 u Nažidel, silnici I/55 u Břeclavi nebo vyvlastnění pozemků na úseku D48 Rychlatice-Frýdek-Místek. Průtahy soudních sporů komplikují i další silniční projekty. Návrh novely zákona o urychlení dopravních staveb navazuje na loňské úpravy zákona, které měly např. usnadnit vyvlastňování pozemků pomocí tzv. mezitímního rozhodnutí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»