Provozuje:
Juris Real Estate

Sportovat venku může až 12 lidí.

Ale po dvojicích s rozestupy 10 metrů.

Sportovat venku může až 12 lidí.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ale po dvojicích s rozestupy 10 metrů.

Venku může na jednom sportovišti být až šest dvoučlenných skupin. Musí být ale nejméně 10 metrů od sebe, aby se eliminovalo šíření koronaviru.

Na včerejší tiskové konferenci vlády to uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Při sportu nejsou potřeba roušky a nebude nutné ani testování pro přístup na sportoviště.

Na umožnění sportování dvanáctičlenným skupinám rozdělených do dvojic se ministr a premiér Andrej Babiš dohodli v neděli večer s vrcholnými představiteli sportovního prostředí.

"Těch deset metrů jsou epidemiologické podmínky, které zaručí, že se hráči nenakazí," konstatoval ministr. Sportovní funkcionáři žádali parametry jako v obchodech, ale neuspěli.

"Náš návrh byl jeden sportovec na patnáct metrů čtverečných, což bohužel pro pana ministra a jeho expertní tým nebylo přijatelné. Takže aby se mohli amatéři vrátit na sportoviště, souhlasili jsme s jejich požadavkem desetimetrových rozestupů," řekl pro ČTK předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

I s nevítanou podmínkou kompromis přivítal. "Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje," sdělil. Další jednání by se mělo uskutečnit koncem týdne.

"Naším cílem je, aby v případě příznivých epidemiologických podmínek došlo brzy k dalšímu rozvolnění na venkovních sportovištích a otevření vnitřních, protože je tu mnoho sportů, které venku provozovat nelze," uvedl Hnilička.

Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost uzavřena. Nesmějí hrát ani dva tenisté v hale, i když pro jinou aktivitu by se ve vnitřních prostorách sejít mohli.

V praxi je pro dodržování desetimetrového rozestupu potřeba např. obdélník o rozměrech deset krát dvacet metrů. To je o něco málo více než volejbalové hřiště. Mohly by se tak rozmístit dvojice po jeho obvodu půl metru za čarami. Při společných trénincích by se k sobě neměli účastníci přiblížit ani na okamžik.

"Budou vytvořeny dvojice a trenér bude muset zorganizovat, aby se jednotlivci nesetkávali ve větší skupině než dvou. Je to složitější, ale musíme si uvědomit, že je to kompromis. Dospěli jsme k tomu s odřenýma ušima. Není to o nějakém zápasu, ale o pohybu. Mělo by to být jako kruhový trénink na stanovištích," konstatoval Arenberger. I společné vysvětlování je podle něj rizikové.

Dění kolem obnovení amatérského sportu nabralo na konci minulého týdne překotný spád. Původně mělo být od včerejška povolené sdružovat se venku ve dvaceti lidech, což by umožnilo sportovní aktivity až pro dvacetičlenné skupiny. To ještě v pátek brzy odpoledne ministr potvrdil, ale pak vyslyšel argumenty odborné skupiny MeSES a rozhodl ponechat limit pro shromažďování na dva lidi uvnitř i venku. Fungování na sportovištích je podle něj jen interpretací tohoto nařízení, které dnes potvrdila vláda. Limit dvanácti lidí bez ohledu na velikost sportoviště byl stanoven, protože byla potřeba nějaká hranice. "Nechtěli jsme to přehnat. Na Strahově by po deseti metrech mohla být spartakiáda a to jsme nechtěli," poznamenal ministr.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»