Provozuje:
Juris Real Estate

Sporná privatizace bytů v druhé městské části .

Zhruba před měsícem jsme informovali o neúspěšném jednání Zastupitelstva městské části Praha 2 ohledně privatizace bytů.

V článku Hynka Paštěky, který vyšel dne 16. 6. 2011 v deníku Právo na str. 11, se podíváme, co předcházelo této události.

autor. JURIS REAL

Do privatizace v Praze 2 půjde 130 domů.

Rada Prahy 2 schválila základní parametry privatizace domů a bytů. Nyní je musí ještě projednat a odsouhlasit zastupitelstvo. “Byli bychom rádi, aby se na nich shodla koalice s opozicí, že dosáhneme přijatelného kompromisu,” podotkl starosta druhé městské části Jan Paluska (ODS). Domů vhodných k privatizaci má nyní Praha 2 asi 130. Schválená pravidla umožňují prodej, jak celých domů, tak i jednotlivých bytů. Cenu za metr čtvereční stanoví odhadem znalci a bude doplněna i o cenu podílu na společných prostorách a zastavěném pozemku. “Cena by se mohla pohybovat okolo 20 tisíc korun na metr čtvereční. Je ale hrubý odhad, někde to může být více, někde méně. Záleží skutečně na znaleckých posudcích,” uvedl Paluska. Zástupce starosty Václav Vondráček (ODS) dodal, že cena nebude odpovídat například cenám bytů na některých sídlištích. Prodej má být také zajištěn proti pokusům o spekulace. Očekávaný výnos z privatizace převyšuje jednu miliardu korun. “Je to opět velmi hrubý odhad. Vychází z toho, že je zde 130 domů, v každém průměrně 16 bytů. Příjem by byl zhruba 1, 2 miliardy korun v případě, že by o privatizaci měla zájem polovina nájemníků,” vysvětlil Paluska. Radnice ale odhaduje, že by příjem mohl být i vyšší, vzhledem k privatizaci některých nebytových prostorů a k tomu, že některé byty půjdou do dražby, kde se jejich cena proti té obvyklé zvedne. Praha 2 také zájemcům o privatizaci chce nabídnout možnost vzít si na privatizaci půjčku u některých bank.

V Praze 2 je problém v rozsahu privatizace.

Prakticky rozjetá privatizace obecních bytů v Praze 2 se zadrhla na debatě o jejím rozsahu. Zatímco vedení radnice chce zatím v maximální variantě privatizovat zhruba 41 procent bytů, což reprezentuje 47 procent domů, opozice by si přála tento rozsah zvýšit. To se vedení radnice příliš nelíbí . Jde o to, že v řadě domů má městská část například školy, školky, školní jídelny, služby pro seniory a především malometrážní byty, které si radnice chce ponechat například pro seniory, mladé rodiny s dětmi nebo sociální případy. Podle starosty Prahy 2 Jiřího Palusky (ODS) by se radnice dostala privatizací bytů v těchto domech do nápadně nevýhodné pozice. “Jde o to, že jakmile v domě vznikne společenství vlastníků s jakýmikoliv úpravami, které bychom chtěli v budoucnu provést, bude muset souhlasit sto procent vlastníků. A to je problém, nemůžeme realizovat bez promyšlení nevratné kroky,” řekl k tomu Paluska. Podle sdružení Občané za spokojené bydlení (OSB) by ale rozsah privatizace mohl být daleko větší. “My samozřejmě chápeme, že do privatizace nepůjde dům, ve kterém je například školka. Ale proč mají být diskriminováni lidé, kteří chtějí svůj byt zprivatizovat, ale mají smůlu, protože je v domě, ve kterém je sice sedm velkometrážních bytů, ale také tři malometrážní, které si radnice samozřejmě chce ponechat pro sociální účely,” sdělil Právu Petr Hejna z OSB. Sdružení a s ním i TOP 09 chce, aby vedení radnice připustilo, že se může stát se svými malometrážními byty členem společenství vlastníků. “Přináší to určitá rizika, ale zabrání se tak vzniku sociálních ghett v domech s malometrážními byty,” upřesnil Hejna. Radnice bude ještě o rozsahu privatizace jednat. “Budeme hledat další kompromis. Jde o tak zásadní transakci, že by na ní měla být shoda a měli by pro ni zvednout ruku s čistým svědomím i opoziční zastupitelé,” uvedl starosta Paluska s tím, že o rozsahu a i o konečné ceně bude ještě v srpnu jednat majetkový výbor Paštěka, H. V Praze 2 je problém v rozsahu privatizace, deník Právo, dne 1. 7. 2011, s. 11).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»