Provozuje:
Juris Real Estate

Spolek Amare plánuje přeměnit vyloučenou lokalitu Předlice.

Zbavit ústeckou čtvrť Předlice nálepky ghetta a udělat z ní znovu slušné místo k bydlení hodlá spolek Amare.

Spolek Amare plánuje přeměnit vyloučenou lokalitu Předlice.

autor. JURIS REAL

Zbavit ústeckou čtvrť Předlice nálepky ghetta a udělat z ní znovu slušné místo k bydlení hodlá spolek Amare.

Před několika týdny ho založili zdejší starousedlíci, avšak připojují se též další obyvatelé, sdělila ČTK jedna ze zakladatelek spolku Veronika Kmetzová.

Místní lidé už Předlice uklízeli, plánují akce pro děti.

Předlice patří mezi vyloučené lokality. Řada činžovních domů, které před lety radnice privatizovala, opakovaně měnila vlastníky. Ti do čtvrti sestěhovávali sociálně slabé z celé České republiky. Nejhorší situace byla podle Kmetzové v Předlicích asi před deseti lety.

"Bylo to tenkrát krušné. Bydlelo tady hodně lidí. A hlavně tady byly varny, drogy se šířily nepředstavitelnou rychlostí," uvedla ČTK Kmetzová.

V současnosti je mnoho činžovních domů prázdných, navíc v havarijním stavu. Mnoho lidí, většinou nepřizpůsobivých, se odstěhovalo. Díky blízkosti dálnice D8 a jednoho z mála odstavných míst pro kamiony se ale ve čtvrti rozmáhá prostituce.

"Prostitutky tady chodí skoro nahé. Koukají na to děti. Snažíme se to řešit i s městem," doplnila Kmetzová.

Amare Předlice se snaží místní lidi zapojit do své činnosti. Místní například uklízeli nepořádek. "Někteří nejdřív koukali s nedůvěrou. Setkali jsme se i s tím, že do úklidu nešli se slovy, že oni nepořádek neudělali. Nacházeli jsme úplně všechno včetně použitých injekčních stříkaček a dalšího vybavení narkomanů," doplnila Kmetzová.

Z úklidu chce spolek Amare udělat tradici. "Chtěli bychom takhle uklízet každý měsíc, alespoň ta veřejná, viditelná místa," doplnila Kmetzová. Předlice ale trápí také tuny odpadků na dvorech vybydlených činžovních domů. Většina z nich má vlastníky mimo krajské město, kteří se o ně nestarají. Spolku pomáhá radnice centrálního obvodu, na odklízení nepořádku poskytla kontejner.

V Předlicích nejsou ani tak běžné věci, jako je dětské hřiště. I o to se chce spolek zasadit. "Chtěli bychom hřiště na fotbal. Kluci hrají na silnici. Aby tady bylo to, co je jinde běžné," doplnila Kmetzová. Mimo to začal spolek pořádat zábavné akce. Po úspěchu s pálením čarodějnic teď připravuje dětský den. Kmetzová věří, že se negativní vnímání Předlic povede časem změnit. "Když nebudeme věřit, nemůžeme fungovat. Věřit tomu musíme a modlíme se za to, aby se nám to podařilo. Aby si všichni pomalu přestali ukazovat na Předlice, že tam jsou romové, je tam ghetto a bordel. Tuhle nálepku bychom rádi vymazali," dodala Kmetzová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»