Provozuje:
Juris Real Estate

Společnost ČEZ plánuje v příštích letech generální opravu elektrárny Orlík.

Energetická společnost ČEZ plánuje v letech 2021 až 2027 generální opravu strojů vodní elektrárny Orlík. Součástí projektu by mohla být i výměna dvou Kaplanových turbín za Francisovy.

Společnost ČEZ plánuje v příštích letech generální opravu elektrárny Orlík.

autor. JURIS REAL

Energetická společnost ČEZ plánuje v letech 2021 až 2027 generální opravu strojů vodní elektrárny Orlík. Součástí projektu by mohla být i výměna dvou Kaplanových turbín za Francisovy.

ČTK to sdělil mluvčí pro obnovitelné zdroje společnosti ČEZ Martin Schreier.

Orlík, jehož stavba byla dokončena před 55 lety, je největší vodní elektrárnou v České republice. Ročně vyrobí více než 200 milionů kWh elektřiny.

"Vedle vodních elektráren na Lipně a Hněvkovicích je Orlík jedním ze zdrojů schopných rychlého najetí, které slouží k takzvanému podání napětí elektrárně Temelín při případném black-outu," uvedl Schreier.

Dodal, že celkový výkon vodní elektrárny Orlík je 364 MW.

Nádrž na rozhraní Jihočeského a Středočeského kraje zadržuje největší objem vody v zemi.

Celkový objem Orlíku je 716 milionů metrů krychlových vody. To je více než dvojnásobné množství, které zadržuje lipenská nádrž.

"Hlavní přínos Orlíku je v tom, že se jedná o největší zásobárnu vody pro případy sucha. Tento efekt byl velmi výrazně vidět v suchých rocích 2003 a především v roce 2015. Tehdy byl průtok na dolní Vltavě a dolním Labi významným způsobem nadlepšován právě z vodního díla Orlík," sdělil ČTK Hugo Roldán z Povodí Vltavy.

Právě loni na Orlíku poklesla hladina až o osm metrů proti normálu.

"Dlouhodobě do nádrže přitékalo výrazně méně vody, než odtékalo. A přesně s tím se v návrhu stavby tohoto vodního díla počítalo, tedy že se bude v době dlouhodobého sucha prázdnit. Tento provozní stav byl loni neobvyklý, protože k němu dochází zřídka, avšak rozhodně nebyl neočekávaný," řekl Roldán. Podle něj nelze předpovídat, jak dlouho bude orlická nádrž sloužit. Životnost přehrady není dopředu omezena na určitý počet let a závisí spíš na její údržbě a modernizaci. "Za určitých předpokladů se úvahy o provozu po dobu minimálně dalších 55 let jeví optimisticky," dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»