Provozuje:
Juris Real Estate

Soudy podle Nejvyššího soudu chybovaly při ukládání trestu za úvěrové podvody.

Justice chybovala v kauze Zbyňka Hřiba, jenž si odpykává mnohaleté vězení za úvěrové podvody a další činy.

Soudy podle Nejvyššího soudu chybovaly při ukládání trestu za úvěrové podvody.

autor. JURIS REAL

Justice chybovala v kauze Zbyňka Hřiba, jenž si odpykává mnohaleté vězení za úvěrové podvody a další činy.

Od různých soudů dostal dva souhrnné tresty v celkové výší 14 let, přičemž trestnou činnost mohl pokrýt jeden souhrnný trest, který by nejspíš také byl výrazně nižší.

Nejvyšší soud (NS) dnes nařídil Vrchnímu soudu v Olomouci, aby o souhrnném trestu rozhodl znovu.

Hřibovu kauzu řešil NS na základě stížnosti pro porušení zákona, kterou podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Výsledný postih je podle ní v jasném nepoměru k povaze a závažnosti trestné činnosti. Justice v roce 2010 nejprve uložila osmiletý trest, brzy poté vrchní soud rozhodl o šestiletém trestu. V obou bylo duplicitně zahrnuto dřívější potrestání za lichvu a Hřib si je měl odpykat postupně. V součtu pak přesahovaly maximální možnou sazbu, která činila 13 let a čtyři měsíce.

"Vrchní soud v Olomouci musí rozhodnout o veškeré trestné činnosti obviněného znovu," řekl dnes předseda senátu NS Jan Engelmann. Vrchní soud by měl také zkoumat, zda neexistuje nějaké další relevatní rozhodnutí. Engelmann poukázal na to, že trestná činnost je rozsáhlá a spis nepřehledný. Právě kvůli tomu zřejmě vrchní soud přehlédl uložení staršího souhrnného trestu. Stížnost pro porušení zákona dnes podpořil jak žalobce Nejvyššího státního zastupitelství, tak obhájce ex offo. Hřib je momentálně ve vězení. Nejvyšší soud sice nerozhodl o jeho vzetí do vazby, nicméně na svobodu se zatím asi nedostane. Stále si totiž odpykává první souhrnný trest, po kterém by měl následovat druhý, pokud vrchní soud nerozhodne jinak. Hřib figuroval v několika soudních procesech. V jednom z nich se kromě něj zpovídala téměř padesátka obžalovaných z Brněnska, Hodonínska a Uherskohradišťska. Mezi nimi byla drtivá většina lidí, kteří nemohli běžnou cestou dosáhnout na úvěr - neměli dostatečné příjmy nebo dokonce ani práci. Hřib zájemce lákal na inzeráty o "snadných penězích". Aby jeho klienti s žádostí o půjčku uspěli, tak falšoval potvrzení o příjmech a lidem bez práce sehnal i fiktivního zaměstnavatele. Za to od nich inkasoval peníze.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»