Provozuje:
Juris Real Estate

Soudnímu exekutoru Vránovi zablokovali účty.

Hloubkovou kontrolu na Exekutorském úřadě Tomáše Vrány v Přerově zahájili ve čtvrtek dopoledne zástupci Exekutorské komory a ministerstva spravedlnosti.

Soudnímu exekutoru Vránovi zablokovali účty.

autor. JURIS REAL

Hloubkovou kontrolu na Exekutorském úřadě Tomáše Vrány v Přerově zahájili ve čtvrtek dopoledne zástupci Exekutorské komory a ministerstva spravedlnosti.

Důvodem je podezření z neoprávněných finančních transakcí, kvůli nimž podal na Tomáše Vránu trestní oznámení pro zpronevěru jeho nástupce v úřadě Lukáš Jícha. Vrána ale veškerá nařčení odmítá.

Kontrola v Přerově začala kolem půl desáté dopoledne a jejím cílem bylo ověřit situaci na místě, zabezpečit řádný průběh exekučních řízení a ochranu práv jejich účastníků. Prezidentka Exekutorské komory České republiky Pavla Fučíková o situaci informovala také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. „Na základě výsledků šetření se komora rozhodne o dalších krocích, jako je například podání kárné žaloby či trestního oznámení," řekla. Podle soudního exekutora Lukáše Jíchy, jenž od 1. dubna přebírá po svém předchůdci obsáhlou agendu a Exekutorský úřad, se podařilo přes finanční a analytický útvar ministerstva financí zajistit veškeré účty soudního exekutora Tomáše Vrány.

„Podle našich informací z účtu exekutora Tomáše Vrány odteklo v průběhu úterý zhruba 25 milionů korun, přičemž pouze u částky 3,4 milionu korun jde o neoprávněný výběr. Podařilo se nám tuto platbu přes finanční a analytický útvar podchytit, takže by neměla být ohrožena. Pokud jde o další platby, tak ty neproběhnou. Účty jsou zajištěny," konstatoval Lukáš Jícha. Tomáš Vrána se sice ve čtvrtek dostavil do sídla Exekutorského úřadu v Přerově, dovnitř ale nebyl vpuštěn. „Neumožnili mu to zaměstnanci úřadu. Ani předseda kontrolního orgánu Exekutorské komory a zástupci ministerstva spravedlnosti nebyli schopni zajistit Tomáši Vránovi přístup do budovy. Schůzka tak musela proběhnout neuvěřitelným způsobem v restauraci naproti budovy úřadu," popsal.

Vrána tvrdí, že se žádného protiprávního jednání nedopustil. „Peníze z depozitního účtu nebyly nikdy převedeny. Depozitní účet je účet, na který přicházejí platby od povinných, tedy dlužníků, a jsou z něj vypláceni oprávnění – věřitelé," uvedl. Peníze podle něj z účtů opravdu odešly, avšak jedná se o běžné účty, ke kterým má přístup pouze Tomáš Vrána.

„V žádném případě to nejsou prostředky dlužníků a věřitelů. Tyto prostředky se převedly z důvodu obchodních aktivit Tomáše Vrány. Nemají žádný vliv na chod Exekutorského úřadu Přerov," doplnil jeho mediální zástupce Kryštof Šabacký. Ke zpochybňované dispozici se 3,4 miliony korun se prý Tomáš Vrána není schopen přesně vyjádřit, dokud nebude mít přístup k dokumentům exekutorského ú­řadu. „Trvá ale na tom, že v době převodu neměl od dotčené banky žádné informace o tom, že by prostředky nebyly jeho vlastnictvím," konstatoval Šabacký. Aby zabránil veškerým pochybnostem, navrhuje Tomáš Vrána kontrolním orgánům Exekutorské komory složení těchto prostředků do úschovy.

Soudní exekutor Lukáš Jícha shrnul, že hloubková kontrola nezjistila žádnou jinou finanční transakci, než tu, na kterou už upozornil. „Jediným pohybem bylo vyvedení částky 3,5 milionu korun a tato platba byla zajištěna," konstatoval. Podle něj jsou s ohledem na vývoj situace splněny všechny podmínky pro to, aby se dočasně ujal vedení úřadu jako zástupce René Mohyla. „Tomáš Vrána byl podle našich informací podat vysvětlení na policii," uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»