Provozuje:
Juris Real Estate

Soudní exekutoři kritizují analýzu ministerstva ke snížení tarifů.

Exekutorská komora zpochybňuje analýzu ministerstva spravedlnosti, na jejímž základě se sníží odměny pro exekutory. Výsledky nejsou přesné a objektivní, uvedli dnes představitelé komory na tiskové konferenci.

Soudní exekutoři kritizují analýzu ministerstva ke snížení tarifů.

autor. JURIS REAL

Exekutorská komora zpochybňuje analýzu ministerstva spravedlnosti, na jejímž základě se sníží odměny pro exekutory. Výsledky nejsou přesné a objektivní, uvedli dnes představitelé komory na tiskové konferenci.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) s kritikou nesouhlasí a argumentaci exekutorů považuje za falešnou. Vyhlášku, která odměny exekutorů mění, poslal do připomínkového řízení.

V současnosti činí tarifní odměna 15 procent z vymáhané částky u pohledávek do tří milionů korun. Ministerstvo navrhuje zavést nové pásmo u pohledávek do 50.000 korun, kde by se odměna snížila o třetinu, tedy na deset procent. Pelikán chce také snížit minimální odměnu exekutora z 3 000 na 2 000 korun.

Tento návrh je podle něj mírnější než původní plány, které počítaly se snížením tarifu o dvě třetiny. Platit by měl od ledna příštího roku.

Podle exekutorů ministerstvo vyhlášku vypracovalo na základě špatné analýzy, která hospodaření exekutorských úřadů zkresluje.

Prezidentka komory Pavla Fučíková tvrdí, že do analýzy například nebyly zahrnuty ztrátové úřady, příjmy jednotlivých institucí pak dokument výrazně nadhodnocuje.

Snížení tarifu by se podle ní mělo řešit v souvislosti s novelou exekučního řádu, která by v budoucnu zavedla například podíl věřitelů na nákladech exekuce.

"Snížení o třetinu považuji za dramatické, protože 80 procent pohledávek se pohybuje v pásmu, které ministr upravuje," řekla Fučíková dnes novinářům.

Exekutoři vycházejí z expertního stanoviska, které si nechali zpracovat a jehož cílem bylo posoudit závěry ministerstva.

Podle expertů ale není možné výsledky analýzy zobecňovat pro celé odvětví soudních exekucí. Analýza navíc pracuje s "modelovým úřadem", který podle komory nemůže reálně existovat. Navrhují, aby vznikla pracovní skupina, která provede novou analýzu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s kritikou exekutorů nesouhlasí.

"Snížení o jednu třetinu je v podstatě takovou opatrností, my jsme přesvědčeni, že by ten systém zvládl i podstatně větší snížení," řekl dnes novinářům. Pokud by byl systém bezproblémový, očekává další snížení. Argumentaci exekutorů považuje za falešnou, stejné námitky se podle něj dají použít na jakoukoliv analýzu tohoto typu.

Podle Fučíkové chce ministr snížit tarify za každou cenu.

"Realitu si přizpůsobuje tak, aby mu to vyšlo," řekla. Exekutoři tvrdí, že snížení odměn povede ke zhoršení systému vymáhání práva v ČR a k ukončení činnosti řady exekutorských kanceláří.

"Není to jediný postup, který jsme zvolili, vedle toho jsme si data ověřovali z reálných dat finančních úřadů o skutečné ziskovosti exekutorských úřadů," uvedl Pelikán. "Dovedu si představit, že některé úřady zaniknou, ale obavu z toho nemám," dodal.

Podle kladenského exekutora Petra Kučery se zaměstnanci úřadů obávají o práci, proto sepsali proti snižování mezd petici. Podepsala ji skoro polovina z celkových 3 100 zaměstnanců.

V ČR je 158 soudních exekutorů, kteří působí v 75 obvodech okresních soudů. Podle údajů komory nyní vedou přes 4,5 milionu exekučních řízení a vymáhají více než 350 miliard korun.

Soudní exekutor nesmí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»