Provozuje:
Juris Real Estate

Soudci budou muset nově u vystěhování osob přihlédnout k aktuálnímu počasí.

Česká republika zavede povinnost při soudním vystěhování osob sledovat předpověď počasí a denní dobu. Ve skutečnosti jde o zákaz vystěhování v noci, v zimě, ve vichřici nebo povodni.

Soudci budou muset nově u vystěhování osob přihlédnout k aktuálnímu počasí.

autor. JURIS REAL, Česká justice

Česká republika zavede povinnost při soudním vystěhování osob sledovat předpověď počasí a denní dobu. Ve skutečnosti jde o zákaz vystěhování v noci, v zimě, ve vichřici nebo povodni.

Změna vyplývá ze stížnosti Evropského fóra Romů a kočovníků proti ČR. Ministerstvo spravedlnosti ji teď zakotví ve vyhlášce o jednacím řádu krajských a okresních soudů.

Romové si stěžovali na nucené vystěhovávání, nedostupnost bydlení, špatný zdravotní stav a péči a rezidenční segregaci.

Toto zjištění vyplývá z návrhu novely vyhlášky o jednacím řádu krajských a okresních soudů, která je nyní v připomínkovém řízení. V oddílu „Výkon rozhodnutí v občanskoprávních věcech“ má přibýt § 64, který ukládá soudu při vyrozumění o vystěhování přihlédnout k předpovědi počasí.

Až dosud jsou totiž v České republice lidé vystěhováváni za jakéhokoli počasí, stojí v důvodové zprávě k materiálu.

Povinnost sledovat předpověď počasí je důsledkem stížnosti Evropského fóra Romů a kočovníků (ERTF) u Evropského výboru pro sociální práva. Stížnost proti České republice podali Romové a kočovníci v roce 2014, rozhodnuta byla o dva roky později: „Z rozhodnutí Výboru pro sociální práva ve věci ERTF proti České republice ze dne 17. května 2016 vyplývá, že pokud má být právní ochrana osob ohrožených vystěhováním v souladu s čl. 16 Evropské sociální charty, musí reflektovat mimo jiné zákaz provádět vystěhování v noci nebo za obzvlášť špatného počasí (tj. zejména při nízkých teplotách v zimě),“ píše se v důvodové zprávě ke změně jednacího řádu okresních a krajských soudů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»