Provozuje:
Juris Real Estate

Soud odročil jednání o nájemné za domy po HSystemu.

Okresní soud pro Prahu-západ dnes odročil jednání ve sporu mezi konkurzním správcem H-Systemu a bytovým družstvem Svatopluk o zaplacení nájemného za užívání osmi bytových domů, to jest zhruba 60 bytů.

Soud odročil jednání o nájemné za domy po HSystemu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Okresní soud pro Prahu-západ včera odročil jednání ve sporu mezi konkurzním správcem H-Systemu a bytovým družstvem Svatopluk o zaplacení nájemného za užívání osmi bytových domů, to jest zhruba 60 bytů.

Bytové družstvo předloží další důkazy, mj. má dokázat, že mu patří liniové stavby, tedy např. silnice, chodníky nebo kanalizace, což družstvo používá jako argument proti výsledku znaleckému posudku, který nájemné za tři roky stanovil na 21 milionů korun. Soud bude pokračovat na počátku listopadu.

Bytové družstvo věří, že kvůli skutečnosti, že je stavitelem a tedy podle jeho názoru vlastníkem liniových staveb, je cena bytů nižší. Vliv to tak může mít nejen na výši nájemného, kterého se konkurzní správce nyní žalobou domáhá, ale i na cenu bytů, kterou aktuálně určují soudní znalci a za kterou budou následně k odkupu. "Máme doložit důkazy k těm našim námitkám, to pro nás není celkem problém, protože tím, že jsme byli stavebníkem liniových staveb, tak máme všechna kolaudační rozhodnutí a můžeme snadno doložit, že jsme vlastníky. Celkem to z toho hlediska vypadá pro nás dobře," informoval předseda družstva Svatopluk Martin Junek.

Bytové družstvo podalo rovněž námitku, že žaloba je v rozporu s dobrými mravy. "My jsme čekali, že argument dobrých mravů pravděpodobně neuspěje, my jsme s ním vlastně nikdy neuspěli, tímto bych rád poslal soudům vzkaz, že by měly být lidštější a že by trochu měly dbát na to, že tam žijí normální lidé a že stát se k nim neustále staví zády," uvedl Junek. Konkurzní správce Josef Monsport družstvo žaluje o zaplacení celkem 22 milionů korun za nájemné za byty a pozemky v Horoměřicích u Prahy. Monsportova žaloba je rozdělena na dvě části, každou z nich řeší soud pod jinou spisovou značkou, tedy samostatně. Družstvo Svatopluk s placením nájemného nesouhlasí. Včerejší jednání se týkalo nájemného za užívání osmi domů, za které Monsport požaduje zhruba 21 milionů korun.

"Tato žaloba je o to absurdnější, že jde o nájemné z atriových domů, které jsme sami dostavěli, zachránili před zkázou a paradoxně tím navýšili hodnotu konkurzní podstaty," sdělil ČTK Junek. Monsport žádá nájemné za poslední tři roky před podáním žaloby, tedy za roky 2016 až 2018, nájemné za předešlá léta je promlčené.

Podle Junka zaslal Monsport družstvu předžalobní výzvu, kde požadoval zaplacení 21 milionů za užívání osmi bytových domů, tedy zhruba 60 bytů, a necelý milion za užívání stavebních pozemků a zahrad u řadových domů.

Ústavní soudci loni v říjnu odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu domy v Horoměřicích vyklidit. Ústavní soud v Brně rozhodl, že současní uživatelé na ně nemají právní nárok.

Horoměřičtí s rozhodnutím nesouhlasí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»