Provozuje:
Juris Real Estate

Současné situaci by podle Bendy odpovídalo zvýšení úrokových sazeb.

Současné ekonomické situaci by podle člena bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendy odpovídalo zvýšení úrokových sazeb.

Současné situaci by podle Bendy odpovídalo zvýšení úrokových sazeb.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Současné ekonomické situaci by podle člena bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendy odpovídalo zvýšení úrokových sazeb.

Důvodem jsou podle něj domácí tlaky na růst inflace a zároveň skutečnosti, že vývoj v zahraničí zřejmě bude proti dřívějším očekáváním lepší.

Benda byl jedním ze dvou centrálních bankéřů, kteří ve čtvrtek 7. listopadu hlasovali pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

"V tuto chvíli se jeví jako správné zpřísnit měnové podmínky úrokovými sazbami s následným uvolněním, až v následujícím období částečně zmírní domácí inflační tlaky," řekl novinářům Benda.

Bankovní rada na posledním jednání 7. listopadu rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba zůstala na dvou procentech.

"Vzhledem k tomu, že domácí inflační tlaky budou poměrně silné, a budou mít velkou setrvačnost i při zpomalení české ekonomiky, ke kterému dochází a ještě bude nějakou dobu docházet, tak si myslím, že by bylo namístě zpřísnit měnové podmínky prostřednictvím úrokových sazeb, již proto, že devizový kurz nám to požadované zpřísnění nedodává," uvedl dále Benda. Současně zmínil nejistoty ohledně vývoje v zahraničí, které byly na posledním jednání jedním z důvodů, proč bankovní rada nechala sazby beze změny. "Jestliže jsem váhal zvednout ruku pro zvýšení úrokových sazeb v srpnu...,tak se mi zdá, že indikátory ukazují, že spíše se eurozóna vyhne recesi a udrží si růst v následujících čtvrtletích. To znamená, že protiinflační tlaky ze zahraničí by neměly být tak silné, jak by odpovídalo případné recesi," sdělil.

Benda dále uvedl, že centrální banka měla být v nastavení úrokových sazeb přísnější a měla je v minulosti zvýšit více. "Teď jsme v situaci určitého cyklického zpomalování, oslabení zahraniční poptávky a to okno je menší," konstatoval. Případné dočasné překročení tříprocentní hranice u inflace nevnímá Benda jako fatální. ČNB ale musí podle něj jasně ukázat, že dlouhodobě udělá cokoliv, aby naplnila svůj dvouprocentní inflační cíl. Benda též upozornil, že kvůli úrovni úrokových sazeb v eurozóně se zřejmě úrokové sazby v České republice nedostanou v horizontu jednoho roku na dlouhodobě neutrální úroveň kolem tří procent.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok minulý týden informoval, že současné nastavení úrokových sazeb odpovídá situaci, ve které se v rámci hospodářského cyklu nachází česká ekonomika. Úroveň sazeb nicméně ještě stále neodpovídá představám ČNB, v jaké výši by měly být.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»