Provozuje:
Juris Real Estate

Sochař Váňa začal s obnovou Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovníci se včera na Staroměstském náměstí v Praze pokusili začít s obnovou Mariánského sloupu, který v roce 1918 rozbil dav, poněvadž v něm spatřoval symbol habsburské monarchie.

Sochař Váňa začal s obnovou Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Akademický sochař Petr Váňa a jeho spolupracovníci se včera na Staroměstském náměstí v Praze pokusili začít s obnovou Mariánského sloupu, který v roce 1918 rozbil dav, poněvadž v něm spatřoval symbol habsburské monarchie.

Váňa zpravodaji ČTK na místě řekl, že sloup má platné stavební povolení, které brzy vyprší, což ho přimělo k akci. Neměl však vyřízený zábor místa, takže se dopustil přestupku a ještě včera musel místo vrátit do původního stavu. Chce si ale zajistit od MČ Prahy 1 potřebná povolení a stavbu znovu zahájit. O obnově sloupu se přitom vedou debaty od počátku 90. let, naposledy pražské zastupitelstvo v roce 2017 s umístěním kopie vyjádřilo nesouhlas. Podle Váni nicméně zastupitelstvo jako samospráva nemůže zasahovat do výkonu státní správy, která už stavbu v roce 2017 povolila.

Váňa se spolupracovníky včera odstranili dlažební kostky, a odhalili tím desku, která připomíná bývalé umístění sloupu. Dále měli v plánu odstranit vrstvu hlíny, neboť v době, kdy tam sloup stál, bylo náměstí položeno zhruba o půl metru níže. Staveniště mělo zhruba sedm krát sedm metrů a bylo oploceno kovovými zábranami s vyobrazením sloupu a kopiemi úředních dokumentů. Dlažbu vrátili na místo už odpoledne. "Udělali jsme tady staveniště jenom na tom místě, kde bude stát sloup, protože máme platné stavební povolení, ale nemáme vjezd, takže děláme vše ručně," řekl ČTK Váňa poté, co s kolegy vyndal dlažební kostky. Z místa je chtěl odnášet ručně a stejně tak přinášet materiál.

Mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková ČTK sdělila, že na daném místě TSK nevydala žádné povolení k záboru veřejného prostranství. Stejně se vyjádřil i radní Prahy 1 David Skála (Praha 1 Sobě) za městskou část. Váňa ČTK uvedl, že s TSK jednal a domluvil se, ale zatím nebyla uzavřena smlouva.

"Tím se to zadrhlo," řekl. Váňa a jeho tým se tak dopustili přestupku, protože i přes platné stavební povolení je začátek stavby nutné předem nahlásit. Městští strážníci sochaři přikázali místo uvést do původního stavu. Váňa si chce co nejdříve potřebný zábor zajistit a s obnovou sloupu opět začít. Se sochařem zahájí radnice Prahy 1 správní řízení. Zda a jakou pokutu případně dostane, zatím není jasné. "Budeme postupovat podle správního řádu," sdělil vedoucí odboru dopravy Prahy 1 Ludvík Czital. Povolení, v případě souhlasu dotčených úřadů, podle Czitala úředníci zpravidla vyřeší do měsíce.

Stoupenci obnovení, kteří jsou sdruženi ve Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu, považují vztyčení sloupu v 17. století za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Podle odpůrců se jedná o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Obě skupiny se chodí opakovaně přít a předkládat své petice na pražské zastupitelstvo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»