Provozuje:
Juris Real Estate

Snížení nájmů obchodů za covidových uzávěr nesmí být v Německu paušální.

Obchody v Německu mohou žádat nižší nájem za nucenou uzávěra za pandemie nemoci covid-19. Ke snížení nájmu ale nelze přistupovat paušálně, vždy musí odpovídat místním okolnostem.

Snížení nájmů obchodů za covidových uzávěr nesmí být v Německu paušální.

autor. JURIS REAL, Advokátní deník

Obchody v Německu mohou žádat nižší nájem za nucenou uzávěra za pandemie nemoci covid-19. Ke snížení nájmu ale nelze přistupovat paušálně, vždy musí odpovídat místním okolnostem.

Dne 12. ledna 2022 o tom rozhodl Spolkový soudní dvůr (BGH), který je nejvyšší soudní instancí v zemi.

Verdikt, který se týkal sporu o komerční nájem v Sasku, média označují za klíčový, neboť nižší soudy pro podobné případy dosud neměly jednotný postup.

Na chybějící jednotnou linii řešení sporů o nájem upozorňovala v Německu také obchodní komora.

Případ, kterému se Spolkový soudní dvůr věnoval, se týkal jednoho obchodu s oděvy v Sasku. Ten musel na začátku pandemie od 19. března do 19. dubna 2020 kvůli karanténě zavřít, což chtěl zohlednit ve výši nájemného.

Vrchní zemský soud v Drážďanech následně rozhodl, že provozovatel obchodu za toto období zaplatí jen polovinu nájmu, protože události z jara 2020 nebyly následkem běžného podnikatelského rizika, ale vynucených zásahů státu kvůli pandemii.

S rozsudkem ale nesouhlasili jak majitel obchodu, tak ani pronajímatel, spor proto přešel k nejvyšší instanci, což je BGH.

„Nájemce komerčních prostor může v případě uzavření obchodu státním nařízením kvůli boji s pandemií nemoci covid-19 nárokovat úpravu nájmu,“ konstatoval soudní dvůr ve svém verdiktu.

Zdůraznil ale, že nárok a jeho zohlednění musí vycházet z daných okolností včetně propadu tržeb, výše státní pomoci nebo plnění pojistného, což by paušální rozhodnutí o snížení nájmu nesplnilo. Rizika spojená s pandemií v takovýchto případech nemůže nést jen jedna strana.

Očekává se, že nový verdikt vnese do podobných sporů jasno. Zatím totiž různé soudy postupovaly odlišně. Zmíněný obchod s oděvy nebyl jediný, kdo se v Německu snažil dosáhnout za nucenou uzávěru snížení nájmu.

Již v roce 2020 soudy mnoho takových žádostí zamítly s konstatováním, že nucené uzávěry nijak nezasahují do stavu pronajaté nemovitosti.

I kvůli těmto sporům Spolkový sněm zákonem otevřel komerčním nájemcům možnost žádat o snížení nájmu kvůli nařízeným uzávěrám a dalším karanténním omezením.

Nárok ale není automatický a předpokládá prověření daných okolností, výsledkem navíc nemusí být sleva, ale třeba jen odklad splatnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»