Provozuje:
Juris Real Estate

Snížení exekučního tarifu až o dvě třetiny?

Rovná se konec soudních exekutorů v Čechách!

Snížení exekučního tarifu až o dvě třetiny?

autor. JURIS REAL

Rovná se konec soudních exekutorů v Čechách!

Podle pracovní verze novely exekutorského tarifu a také veřejných vyjádření ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se zdá, že ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo nebrat ohledy na reálnou situaci v exekučním systému České republiky a velmi nešetrným způsobem do něj zasáhnout.

Exekutoři prý dnes vydělávají příliš a výše jejich odměn, potažmo exekutorského tarifu neodpovídá současné sociální a ekonomické situaci, proto je zde prostor pro snížení tarifu až o dvě třetiny.

Soudní exekutoři sdružení v názorové platformě Exekutoři proti teritorialitě se ale shodují s Exekutorskou komorou ČR, že žádný takový prostor neexistuje a efekt tohoto kroku by byl více než drastický.

„Vůbec nerozumím tomu, z jakých čísel nebo studií ministerstvo při tvorbě této novely vychází, protože vůbec neodráží to, jaký je dnes reálný stav na poli exekučního vymáhání v naší zemi. Představa, že jsou exekutoři přepláceni a že se nic nestane, když se jim vezmou dvě třetiny příjmů, je naprosto lichá. Pravdou je, že mnoho úřadů už dnes spíše přežívá v neutěšené finanční situaci a zvažuje ukončení činnosti. Zatímco se totiž exekuční tarif od roku 2001 několikrát fakticky snížil, agenda a s tím spojené náklady na exekutorské úřady rostou. Soudní exekutor je navíc placen pouze za vymožené exekuce, nikoliv za ty neúspěšné, kterých není rozhodně málo. Kdyby byl ještě exekuční tarif takto drasticky snížen, je téměř jisté, že ze současných exekutorských úřadů žádný nepřežije,“ komentuje návrhy ministerstva JUDr. Ondřej Mareš, soudní exekutor z Litoměřic. Podle Mareše a jeho kolegů skutečně za současné konstelace neexistuje pro snižování tarifu prostor, pokud nechce stát čelit katastrofální situaci, při které rapidně poklesne vymahatelnost dluhů, o práci přijde více než tři tisíce lidí zaměstnaných na exekutorských úřadech a celková škoda, kterou by stát musel sanovat, by se vyšplhala až k závratným 100 miliardám korun.

„Neumím si racionálně vysvětlit, proč chce k takovému kroku ministerstvo přistoupit. Jedna věc je, že tu historicky vznikla nějaká, spíše mediální pověst nás exekutorů, na druhou stranu regulací v tomto směru proběhlo v posledních letech mnoho a dnes už i ony nechvalně známé excesy vymizely, ačkoliv obraz u veřejnosti zůstal.

Ani snaha o nějaké veřejně populární kroky proti exekutorům ale nemůže být důvodem pro tak radikální opatření, které může celý exekutorský stav položit na lopatky. Protože ať je veřejné povědomí jakékoliv, tak zavedení institutu soudního exekutora v roce 2001 vyvedlo tuto zemi z neudržitelného období, kdy bylo normální dluhy neplatit a nikdo s tím nic nedělal.

Vždyť soudní exekutoři v tuto chvíli vymáhají jistinu ve výši 350 miliard korun! Kdo to bude dělat, pokud přestanou fungovat?“ ptá se soudní exekutorka z Prahy 6 Mgr. Zuzana Sobíšková.

Podle Zuzany Sobíškové, Ondřeje Mareše a dalších exekutorů nepomůže ani zavedení povinných záloh pro věřitele. S tím sice i v rámci více zodpovědného vymáhání souhlasí, ale řešení to podle nich určitě není.

„Zaprvé, tyto zálohy nepokrývají celkové náklady exekuce, a zadruhé, týkaly by se pouze nových exekučních řízení. Co se stane s těmi, které už běží a kterých je nyní okolo tří milionů? Opravdu doufám, že ministerstvo spravedlnosti ještě svoje záměry přehodnotí a nezasadí exekutorům tuto nepochopitelnou a zničující ránu,“ uzavírá Sobíšková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»