Provozuje:
Juris Real Estate

Sněmovna rozšíří seznam věcí, které soudní exekutor nesmí zabavit.

Sněmovna by měla rozšířit a zpřesnit seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Omezí pravděpodobně taky úhradu dluhů nuceným prodejem nemovitostí.

Sněmovna rozšíří seznam věcí, které soudní exekutor nesmí zabavit.

autor. JURIS REAL

Sněmovna by měla rozšířit a zpřesnit seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Omezí pravděpodobně taky úhradu dluhů nuceným prodejem nemovitostí.

Novelu občanského soudního řádu, jež novinky předpokládá, poslancům před závěrečným sněmovním kolem doporučil schválit ústavně-právní výbor.

Sněmovní plénum by mělo o předloze rozhodnout za týden.

Exekuce reality, v níž má dlužník trvalý pobyt, by neměla být podle doporučení výboru až na výjimky možná, pokud pohledávky nepřesáhnou 30.000 korun. Prodej reality by mohli exekutoři nařídit kvůli pohledávkám na výživném a náhradě újmy na zdraví nebo újmy způsobené úmyslnými trestnými činy. Neutrální stanovisko zaujal výbor k úpravě Jana Chvojky (ČSSD), podle níž by byl nucený prodej nemovitosti možný po roce, pokud by do té doby dlužník pohledávku neuhradil.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo a ložní prádlo, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení. Exekutor by taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu a dětské hračky. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma výslovně přidala písemností osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny. Právní norma na návrh ministerstva spravedlnosti stanoví taky postup exekuce. Exekutor bude muset nejprve obstavit účet dlužníka a nucený prodej nemovitosti bude až na posledním místě. Pořadí kroků bude moci změnit se souhlasem dlužníka. Z exekucí v bytech se bude podle předlohy povinně pořizovat obrazový a zvukový záznam. Poslaneckých pozměňovacích návrhů podpořil výbor před závěrečným schvalováním několik. Patří k nim úprava bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která by legalizovala možnost srážek ze mzdy dlužníka na základě nepravomocného exekučního příkazu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»