Provozuje:
Juris Real Estate

Snahy o obnovení amatérského sportu neustávají.

Neustávají snahy o obnovení amatérského sportu v ČR, především toho organizovaného pro děti a mládež. Národní sportovní agentura (NSA) ve spolupráci se zástupci sportovních svazů připravila manuál, jak by se mohli lidé začít vracet na sportoviště.

Snahy o obnovení amatérského sportu neustávají.

autor. JURIS REAL, ČTK

Neustávají snahy o obnovení amatérského sportu v ČR, především toho organizovaného pro děti a mládež. Národní sportovní agentura (NSA) ve spolupráci se zástupci sportovních svazů připravila manuál, jak by se mohli lidé začít vracet na sportoviště.

V první fázi by to měli být sportovci do 19 let v oddílech a klubech, kde by mohli mít bezkontaktní tréninky venku v maximálně desetičlenných skupinách. Všichni by se pravidelně testovali antigenními testy.

Zástupci svazů Michal Ježdík a Slavomír Lener již tento návrh představili mj. senátorům. Předseda NSA Milan Hnilička ho ale zatím neprojednal s ministerstvem zdravotnictví.

Zástupci sportovních svazů považují současnou situaci za neudržitelnou. České děti jsou na tom ve srovnání se svými evropskými vrstevníky nejhůře nejen v délce uzavření škol, ale také pokud jde o znemožnění organizovaného sportu.

"Evropa není uzavřena. Leckde se nehrají soutěže, ale všude se organizovaně sportuje. Děti po celou dobu pandemie organizovaně sportovaly a sportují," uvedl v Senátu bývalý trenér reprezentace Lener, nynější svazový manažer pro rozvoj ledního hokeje.

Zástupci sportovních svazů jsou přesvědčeni, že bezkontaktní tréninky venku v malých skupinách nejsou rizikové. Jejich povolení pro děti a mládež do 19 let by naopak mohlo snížit počet část lidí, kteří teď živelně sportují ve skupinách.

S těmito podmínkami počítá první fáze návrhu restartu sportu od NSA. "Ten materiál není finální. Je to zatím pracovní materiál, náš návrh. Není ještě projednán s ministrem zdravotnictví a s premiérem. Dokud ho neprojednáme, tak ho nechceme konkrétněji komentovat, protože se může změnit," upřesnil pro ČTK mluvčí agentury Jakub Večerka.

Otázkou je také termín, kdy by se alespoň první organizované sportovní aktivity mohly spustit.

"Řekněme, že kdykoliv po Velikonocích. Jsme v situaci, kdy jsme schopni spustit amatérský organizovaný sport ze dne na den," řekl v Senátu sportovní ředitel České basketbalové federace Michal Ježdík.

Plánovaný návrat části dětí do škol od 12. dubna však není signálem jakéhokoliv dalšího rozvolnění. "Je to špatné, že (děti) nemohou sportovat. Ale jejich návrat do škol je postaven na tom, že se spolu jednotlivé skupiny nepotkají. Kdyby se pak všichni sešli večer na florbalu, tak je to k ničemu. Sportu si vážím, ale budu ho podporovat, až na to bude čas a nebude to zhoršovat stav epidemie a plnit nemocnice,“ konstatoval ministr na středečním jednání zdravotnického výboru. Děti podle něj mohou běhat po lese.

Česká unie sportu ale znovu upozorňuje, že není možné otálet. "Pokud děti a mládež začnou chodit do školy, nevidíme překážky v tom, aby při dodržení nastavených podmínek nemohly pokračovat ve sportovních klubech a v kroužcích. Je možné k tomu využít metodiku ministerstva školství nebo vlády. Musí se to ale chtít řešit. Odkládat řešení a posílat děti sportovat do lesa je chyba," uvedl v tiskové zprávě její předseda Miroslav Jansta.

Materiál, který připravila Národní sportovní agentura, se nezabývá diváky na sportovních utkáních. Za jakých podmínek a v jakých počtech by se mohli do ochozů vrátit, by mohl popsat nový protiepidemický systém PES. Jeho zveřejnění hlavní hygienička slibovala do Velikonoc, ale to se nestalo.

Zatímco organizovaný sport je zastavený a řada sportovních svazů už zrušila letošní ročník neprofesionálních a mládežnických soutěží, venkovní sportoviště mohou být přístupná členům jedné domácnosti.

Toho využili např. provozovatelé pražských sportovních areálů Hamr a Beachklub Ládví, které pro rodiny otevřely venkovní tenisové a beachvolejbalové kurty. Nabádají k dodržování opatření.

"Je na vás, sportujících rodinách, abyste případné kontrole tuto skutečnost doložili a prokázali. V případě, že se na nás úřady obrátí, že pravidlo není dodržováno, budeme muset areál opět zavřít," uzavřel na webu Beachklub Ládví.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»