Provozuje:
Juris Real Estate

Služby nemusí evidovat osobní údaje, které jinak nemají.

Kadeřníci a další služby mají pro hygieniky evidovat jen jméno a telefon zákazníka. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude stačit jejich běžný diář, kam si zákazníky zapisují.

Služby nemusí evidovat osobní údaje, které jinak nemají.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Kadeřníci a další služby mají pro hygieniky evidovat jen jméno a telefon zákazníka. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude stačit jejich běžný diář, kam si zákazníky zapisují.

Nemusí evidovat výsledek testu, při poskytnutí služby se má za to, že byl předložen negativní test. Odmítl tak kritiku Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle něj posuzoval neúplný návrh.

Úřad kritizoval, že osobní údaje nelze zpracovávat bez právního podkladu. Hygienici od pondělí vyrazí na kontroly služeb, zapojí se i další orgány.

"Představte si kadeřnici, která má normální diář, v něm má napsanou paní Novákovou. Možná když tam připíše ještě křestní jméno, tak se nic nestane. Určitě paní Nováková zavolala, takže tam bude mít telefonní číslo. Pokud by tam bylo víc kadeřníků, tak si tam napíše, kdo ji česal," popsal ministr. Podle něj tam nejsou žádná osobní data, ale informace, které si provozovna stejně zaznamenává. "Víme, že když tam stříhání proběhlo, tak se buď udělal test, nebo byl předložený certifikát. To nám stačí," dodal. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová sdělila, že tato data nebudou hygienici hledat při běžných kontrolách, ale jenom při případném trasování kontaktů nakaženého. Zodpovědnost za to, že někdo předložil test, má podle ní provozovatel.

Arenberger řekl, že má stanovisko právního oddělení ministerstva. "Úřad se vyjadřoval k původnímu neúplnému návrhu, ne k mimořádnému opatření, které se objevilo teprve včera večer," uvedl. Nebudou podle něj rozhodně evidována rodná čísla, jak se úřad obával.

Mimořádné opatření se týká služeb péče o tělo, jako jsou holičství, kadeřnictví, pedikúra, manikúra, nebo masérských a podobných regeneračních a rekondičních služeb.

ÚOOÚ poukázal na to, že pandemický zákon nezmocňuje ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby mohlo provozovatelům uložit povinnost vést evidenci zákazníků.

Při návštěvě těchto služeb musí zákazníci předložit doklad o negativním PCR nebo antigenním testu na covid.

Vláda původně rozhodla, že test musí být z certifikovaného odběrového místa, ministr zdravotnictví však následně oznámil, že se klienti budou moci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»