Provozuje:
Juris Real Estate

Slovensko plánuje sérii kroků proti drahým energiím.

Zvažuje i zastropování cen.

Slovensko plánuje sérii kroků proti drahým energiím.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zvažuje i zastropování cen.

Slovensko chystá systém kompenzací a dalších opatření proti výraznému zdražení energií pro domácnosti, zvažuje i tzv. zastropování cen spolu s programem pomoci některým skupinám spotřebitelů včetně podniků.

Po mimořádném jednání vlády to žurnalistům řekl státní tajemník ministerstva hospodářství Karol Galek.

U zemního plynu navrhlo ministerstvo hospodářství využít k dodávkám pro domácnosti rovněž levný plyn, který je dlouhodobě uskladněný v zásobnících.

Galek odhadl, že domácnosti si za plyn připlatí 30 až 40 procent. "Někomu se to může zdát příliš, cena na trzích ale stoupla 12 až 15násobně," sdělil.

Další návrh počítá s kompenzacemi rodinám v souvislosti s cenami tepla. Stát se již dříve dohodl se soukromým akcionářem největšího výrobce elektřiny v zemi, společností Slovenské elektrárne, na tom, že firma část své produkce dodá za výrazně nižší než tržní cenu.

"Cena komodity pro všechny domácnosti bude na příští rok a rok 2024 zastropována," uvedl Galek k cenám elektřiny.

Podle dřívějších informací se tato nízká cena bude vztahovat pouze na 85 procent dřívější spotřeby rodin.

Ministr financí Igor Matovič před novináři naopak predikoval, že rodinám hrozí výraznější zdražení elektrické energie.

Bratislava též zvažuje, že zavede strop na ceny elektřiny i plynu pro podniky a jiné skupiny odběratelů. Rovněž zkoumá možnost poskytování kompenzací podnikům.

Také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že EU by měla zastropovat cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska.

Slovensko podle Galeka bude usilovat také o to, aby náklady na kompenzace vysokých cen energií mohlo financovat z nevyčerpaného balíku peněz v evropských fondech.

Někteří členové vlády včetně Matoviče kritizovali ministerstvo hospodářství za to, že podle nich opatření nepřipravilo dostatečně a včas.

Ministr hospodářství Richard Sulík minulý týden podal demisi v souvislosti s vládní krizí a možným odchodem jeho strany Svoboda a Solidarita do opozice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»